Rahuvalvajaid kahtlustatakse Haiti poisi seksuaalses ründamises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia rahuvalvaja Haitil.
Brasiilia rahuvalvaja Haitil. Foto: SCANPIX

Uruguay tõi Haitilt tagasi viis oma rahuvalvajat, keda kahtlustatakse teismelise poisi seksuaalses ründamises, vahendab BBC. Mainitud intsidendi tõttu on oma kohalt vabastatud ka Haitil teeninud Uruguay mereväekontingendi juht.


Uruguay võimud hakkasid tegutsema pärast seda, kui internetti ilmus rünnakut kujutav videoklipp. Lühikeses telefoniga filmitud lõigus kuuleb mitut vormis meest naermas ajal, kui nad hoiavad teismelist poissi voodil ja paistavad toime panevat seksuaalset rünnakut. Intsidendi toimumispaigaks peetakse Haiti lõunaosas asuvat sõjaväebaasi.

Uruguay sõjavägi lubas kasutusele võtta karme meetmeid ning määrata maksimumkaristused juhul, kui kahtlustused peaksid pidama paika. Uruguay kaitseminister Eleuterio Fernandez Huidobro andis juba möödunud nädalal käsu kiireloomuliseks uurimiseks antud küsimuses.

ÜRO Haiti missiooni pressiesindaja Eliane Nabaa kinnitas BBC-le, et maailmaorganisatsioon võtab neid kahtlustusi äärmiselt tõsiselt ja on andnud käsu uurimiseks. «ÜRO-l on nulltolerants väärkäitumise osas, nagu ka seksuaalse ekspluateerimise ja ärakasutamise osas,» kinnitas ta.

Lisaks on oma uurimine antud küsimuses käsil ka Haiti ametnikel. Selle uurimise all on ka juhtumid, kuis haitilannad on jäänud ÜRO rahuvalvajaist rasedaks.

ÜRO missioon Haitil algas 2004. aastal, selle eesmärgiks oli ohjata pärast Jean-Bertrand Aristide’i kukutamist tekkinud ebastabiilsust. Samas on selle missiooniga vastakaid teateid välja ilmunud varemgi. Näiteks on süüdistatud rahuvalvajaid vägivallaga liialdamises ning arvatakse, et mullu 6000 elu nõudnud koolerapuhangu tõid saareriiki Nepaali rahuvalvajad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles