Mumbai terroristidest osa võis pääseda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide luureanalüütiku sõnul võis osa India rahanduspealinnas Mumbais möödunud nädalal toimunud terrorirünnakute korraldajatest pääseda.


«Usun, et [ründajaid] on rohkem. Minu allikate järgi oli vähemalt 23 relvastatud isikut,» ütles USA Luure Keskagentuuri CIA endine agent ja sõjaväeliste võrgustike ekspert Farhana Ali, vahendas Reuters.

Praegu terroritõrjeanalüütikuna töötava Ali sõnul külastas ta Indiat ja Pakistani möödunud kuul veidi enne Mumbais aset leidnud rünnakuid. Tema kinnitusel pärinevad tema allikad Pakistanist, kuid ta ei soostunud neid avalikustama.

«Kui see on tõsi, paneb see mõtlema, miks me pole näinud rohkem rünnakuid. Kas nad hoiavad madalat profiili? Arvan, et nad [India võimud] valmistuvad enamaks,» lisas Ali USA terroritõrje- ja sõjaväeametnike ees kõneldes.

India võimude arvutuste kohaselt võttis veristest rünnakutest osa kümme relvastatud ründajat, kellest üheksa tapeti ja üks õnnestus tabada. Varasemate teadete kohaselt oli ründajaid aga 25.

Indias visiidil viibinud USA riigisekretär Condoleezza Rice on kinnitanud, et Ühendriigid aitavad igati kaasa Mumbai terrorirünnakute uurimisele. Samuti on Pakistan lubanud teha kõik, et rünnaku korraldajad õnnestuks tabada.

Vastutuse möödunud nädalal toimunud rünnakute eest on võtnud endale rühmitus Deccani mudžaheedid, kuid veriseid rünnakuid seostatakse rohkem Pakistanis illegaalselt tegutseva äärmusliikumise Lashkar-e-Tayyibaga, mis on oma seotust rünnakutega eitanud.

India võimude ja USA luureametnike teatel olid kõik ründajad pärit Pakistanist, kuid Pakistani teatel puuduvad selle kohta veenvad tõendid.

Viimaste andmete kohaselt hukkus Mumbai terrorirünnakutes 171 inimest, kellest 22 olid välismaalased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles