Filipiinidel püüti kinni hiidkrokodill

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külarahvas tabatud krokodilliga.
Külarahvas tabatud krokodilliga. Foto: SCANPIX

Filipiinidel saadi kätte hiidkrokodill, kes kaalub rohkem kui tonni ning keda kahtlustatakse veretöödes kohalike külaelanike ja nende kariloomade kallal, vahendab uudistevõrk AFP.


Arvatakse, et 6,4 meetrit pikk ja 1057 kilogrammi raske roomaja võis pista riigi lõunaosas Bunawani linnas nahka ühe juulis kaotsi läinud põllumehe ja mitmeid vesipühvleid, rääkis krokodillikütt Rollie Sumiller.

Filipiinide keskkonnaministeeriumi andmeil hammustas sama loom 2009. aastal otsast ühe 12-aastase Bunawani tüdruku pea.

Keskkonnaministeeriumi esindaja Josefina de Leon märkis, et tegu on tõenäoliselt suurima krokodilliga, kes iial kätte saadud. «Olemasolevail andmeil oli suurim varem kätte saadud krokodill 5,48 meetrit pikk,» rääkis ta.

Sumiller lisas, et loom on isane ja arvatavasti üle 50 aasta vana. «Rahvas oli kergendatud,» rääkis ta. «Me ei ole tegelikult kindlad, kas see on see inimsööja, sest selles piirkonnas on nähtud ka teisi krokodille.»

Jahti loomale alustati juba 15. augustil. Krokodilli peibutamiseks jäeti kana-, sea- ja koeralihast sööta, kuid roomaja pistis liha lihtsalt nahka koos püüniseotsaga selle küljes. Lõpuks pandi sööt kaheksamillimeetrise läbimõõduga metallkaabli otsa, mis pidas krokodilli lõugadele vastu, ning umbes 30 külamehe abiga õnnestus loom laupäeval peatada.

Surmanuhtlus elukat siiski ei oota. Nimelt otsustas kohalik omavalitsus, et krokodilli ei panda mitte magama, vaid temast saab põhiatraktsioon kavandatavasse loodusparki. «Ta on probleemkrokodill, kes tuli loodusest ära tuua, et seal saaks ökoturismi harrastada,» rääkis Sumiller.

Crocodylus porosus on maailma suurim roomaja, kes võib kasvada keskmiselt viie-kuue meetri pikkuseks ja elada kuni sada aastat vanaks. Maailma mastaabis see liik ohustatud pole, küll aga Filipiinidel, kus neid krokodille jahitakse moetööstuse tarbeks, sõnas de Leon.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles