Venemaa käivitas Nord Streami gaasijuhtme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin (paremal) täna Gazpromi tegevjuhi Aleksei Milleriga Nord Streami käivitamise tseremoonial Portovaja lahe ääres.
Vene peaminister Vladimir Putin (paremal) täna Gazpromi tegevjuhi Aleksei Milleriga Nord Streami käivitamise tseremoonial Portovaja lahe ääres. Foto: SCANPIX

Venemaal käivitati täna kurikuulus Nord Streami juhe, mis hakkab läbi Läänemere pumpama gaasi Venemaalt Saksamaale.

1220-kilomeetrise toru ehitamises leppisid 2005. aastal kokku Saksamaa tollane kantsler Gerhard Schröder ja tollane president Vladimir Putin, tuues kaasa Eesti ja mitme teise ELi liikmesmaa pahameele.

Mõlemad mehed osalesid täna ka esimese gaasi sisselaske puhul Sankt Peterburi lähedal toimunud tseremoonial, vahendas AFP.

«[Lõpuks läbi juhtme pumbatava] gaasi maht on võrdne energiaga, mida toodavad 11 tuumaelektrijaama,» ütles Putin Schröderile, viidates Saksamaa hiljutisele otsusele loobuda tuumaenergia kasutamisest 2022. aastaks.

Täna alustasid juhtme käitajad toru täitmist «tehnilise gaasiga», mis on vajalik piisava surve tekitamiseks, et gaas jõuaks sihtkohta.

Esimesed gaasitarned peaksid Nord Streami kaudu klientideni jõudma oktoobri lõpus või novembris. Esimese juhtmega paralleelselt paiknev teine toru saadakse eeldatavasti valmis 2012. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles