Pilakõne viis Pakistani häireolukorda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankistide kasutamine probleemse firma «otsade vettelaskmiseks» on oluliselt vähenenud, kinnitab maksuamet.
Tankistide kasutamine probleemse firma «otsade vettelaskmiseks» on oluliselt vähenenud, kinnitab maksuamet. Foto: AP / Scanpix

Tuumarelvaga varustatud Islamabad viis

 

eelmise nädala lõpul oma väed kõrgeimasse lahinguvalmidusse presidendile tehtud ähvardava telefonikõne pärast, milles helistaja nimetas end India välisministriks.

 

 

Pakistani juhtiv ingliskeelne päevaleht Dawn kirjutas, et vaid paar päeva pärast Mumbai terrorirünnakuid tehtud kõne oli kas halb nali või pahatahtlik provokatsioon, ent see viis riigi sõja veerele.

«See on tõsi,» kinnitas üks kahe tülitseva naaberriigi vahelise suhtlusega kursis olev diplomaat ka Reutersile, kui talt küsiti ajaleheartiklis avaldatud info õigsuse kohta.

India välisministri Pranab Mukherjee nimel kõnelenud mees pääses ametnike pealiskaudsusest tingituna rääkima telefonitsi otse president Asif Ali Zardariga eelmise nädala reede hilisõhtul.

New Delhi numbriga helistaja ähvardas riigipead sõjalise aktsiooniga juhul, kui Pakistan ei suuda kohe asuda tegutsema Mumbai rünnakute arvatavate korraldajate vastu. Islamabadis võeti seda ähvardust ülimalt tõsiselt ning kohe asuti tegema diplomaatilisi ja sõjalisi ettevalmistusi.

24 tunni vältel olid relvajõud kõrgeimas lahinguvalmiduses ning väejuhatus jälgis pingsalt märke India võimalikust agressioonist. Peaministril soovitati naasta pealinna ning ka Indias viibinud välisministrile saadeti järgi erilennuk.

Laupäeva pärastlõunal informeeriti ka mõnda meedia esindajat. Pingelise olukorra pidi lahendama lõpuks USA riigisekretär Condoleezza Rice ning siis selgus, et samasugust ähvarduskõnet olevat proovitud võtta ka Washingtoni, kus seda siiski edasi ei ühendatud.

Dawni andmetel juurdlus alles kestab ning esialgu ei osata ka öelda, kas helistati Indiast või hoopis Pakistanist, sest ehkki telefoninumber oli New Delhi oma, võidi seda ametnike arvates ka manipuleerida.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles