Soome tähistab iseseisvuspäeva

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome tähistab iseseisvuspäeva.
Soome tähistab iseseisvuspäeva. Foto: Urmas Nemvalts.

Soome iseseisvumisest möödub täna 91. aastat ning seda tähistatakse mitmesuguste üritustega üle kogu maa.

 

Turus toimus seekord kaitsejõudude paraad ning seal osalesid esimest korda ka mereväe alused, mis Aura jõel rohke publiku ees liikusid ja huvilisi ka pardale lubasid, vahendas Turun Sanomat.

Külmakraadides toimunud paraadil osales kokku peaaegu poolteist tuhat inimest ja ligi nelikümmend sõidukit. Tavapäraselt lendasid marssijate peade kohalt üle ka õhujõudude Hornet-hävitajad, samuti maavägede helikopterid.

Soome president Tarja Halonen ja tema abikaasa doktor Pentti Arajärvi peavad aga täna õhtul Helsingis traditsioonilise iseseisvuspäeva vastuvõtu, vahendas YLE. Presidendilossi oodatakse valitsuse liikmeid, rahvaesindajaid, europarlamendi saadikuid ja kõrgemaid ametnikke ja diplomaate.

Kutsutute seas on ka erinevatel elualadel teenekaid kodanikke, samuti inimesi, keda presidendipaar on aasta jooksul kohanud. Kokku oodatakse täpselt kell seitse algavale üritusele peaaegu paari tuhandet inimest ning peo tänavuseks teemaks on Läänemeri.

Helsingin Sanomate andmetel on külalistele sel aastal antud ka selged juhised, mida presidendipaarile peaks kätlemise ajal ütlema. Eeskätt soovitatakse neil, kes vastuvõtul esimest korda, avaldada oma nimi ja kodukoht, ehkki isikuid tuvastatakse mõistagi ka uksel.

Soome pealinnas saavad tähtsa päeva puhul pidutseda ka õnnetumal järjel inimesed, sest Helsingi vasakpoolsete keskuses Hakaniementoril algas keskpäeval vaeste linnapidu, kus jagatakse tasuta süüa.

Üliõpilased korraldavad pealinnas traditsioonilise tõrvikurongkäigu, mis toimus esimest korda juba eelmise sajandi keskel. Mööduvaid tudengeid tervitas oma lossi rõdult mõne aja eest ka president. Tänavu kannavad sellel rongkäigul esmakordselt lippe vaid naised. Hietanieme kabeli juurest alanud marss lõppeb avaliku peoga Senaatitoril.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles