Leinajad tunglevad patriarhi surnukeha juurde

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venelased seisid täna öösel tuhandete kaupa järjekorras, et pääseda õigeusukiriku patriarhi Aleksius II puusärgi juurde, mis on välja pandud Lunastaja Kristuse katedraalis Moskvas.

ITAR-Tassi andmetel on eile õhtust alates lahkunud kirikupeaga isiklikult hüvasti jätmas käinud juba 10 000 inimest, Interfaxi andmetel palvetas pühamus täna korraga 5000 inimest.

Paljud on kohale tulnud terve perega. Surnukeha juurde pääsemiseks pidi aga pikas järjekorras külmetama tunde. Puusärgist möödus rahvas ühtlase vooluna läbi kogu öö.

Moskva patriarhaadi «troonivalvuriks» eile valitud metropoliit Kirill kutsus täna rahvast üles säilitama ühtsust.

Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev andis samal ajal korralduse jätta ära kõik meelelahutusüritused teisipäeval, mil patriarhi surnukeha maetakse Jelohhovi Jumalailmumise kloostri peakirikusse Moskvas, vahendas AFP.

Aleksius II suri reede hommikul, meedia andmetel sai ta südamerabanduse. Uus patriarh valitakse vene õigeusklikele hiljemalt kuue kuu jooksul. 

Moskva patriarhaadi ajutiseks juhiks valiti eile Smolenski ja Kaliningradi metropoliit Kirill, keda peetakse sügavalt konservatiivses õigeusukirikus võrdlemisi reformimeelseks figuuriks. Samas on tema sõnavõtud aasta-aastalt muutunud üha natsionalistlikumaks, mistõttu eksperdid suhete soojenemist katoliku kirikuga ei oota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles