Ansip oma sümpaatiat Läti valimistel ei häbene

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Valdis Dombrovskis tänavu aprillis, kui Eesti peaminister tegi pärast tagasivalimist oma esimese välisvisiidi Lätti.
Andrus Ansip ja Valdis Dombrovskis tänavu aprillis, kui Eesti peaminister tegi pärast tagasivalimist oma esimese välisvisiidi Lätti. Foto: SCANPIX

Läti valimisreklaamis oma sealset kolleegi Valdis Dombrovskist toetav peaminister Andrus Ansip usub, et kuigi oma valitsusjuhi valivad lätlased ise, ei pea ka tema oma eelistusi varjama.


Kuidas te sattusite oma Läti kolleegi reklaami?

Ma toetasin teda ka eelmistel valimistel. Minu meelest on Valdis Dombrovskise valitsus teinud Lätis väga head tööd. Nii head, et Lätis kriisist jagu saamisest võiks teised – sealhulgas Kreeka – õppust võtta.

Kaks aastat tagasi oli Läti umbes 20-protsendilises valitsussektori defitsiidis. Nad haarasid härjal sarvist: kärpisid avaliku sektori kulutusi, tegid struktuurseid reforme, suurendasid makse ning tagajärg on selline, et muidugi nad pidid sügavas kriisis raha küsima Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ja ELilt, aga mõningate prognooside järgi saab nende defitsiit tänavu olema 3,8 protsenti ja järgmisel aastal 2,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Ehk võib eeldada, et järgmisel aastal saab Läti rahandus olema ELi reeglite alusel täiesti korras.

Olete te ka mõnd teist välismaist poliitikut nii toetanud?

Kui minu käest on küsitud, olen oma arvamuse öelnud, aga seda, et reklaamides kasutatakse, pole varem ette tulnud. Aga iga minu sõna, mille olen pressile öelnud, on ju avalik ning kui keegi tahab nendest intervjuudest mingisugust lõiku kasutada reklaamis, siis need on avalikud.

Ja ma leian tõepoolest, et Dombrovskise valitsus on teinud väga head tööd ja teda ma tunnen isiklikult. Mitte ainult Valdis Dombrovskisega, vaid ka And­rius Kubiliusega on suhted sellised, et julgen öelda: me usaldame üksteist täielikult. See usaldus oli eriti vajalik, kui me oma tegevusi kriisiolukorras koordineerisime. On ju selge, et näiteks aktsiisimäärade muutmine ühes väikeses avatud majandusega riigis üksi on võimatu.

Me kõik oleme väga huvitatud, et Lätis jätkuks edukas kriisist väljumine samas tempos, sest nagu Eesti on saanud enamiku otsestest välisinvesteeringutest naaberriikidest, on otsesed välisinvesteeringud, mida Eesti väljapoole on teinud, läinud põhiliselt Lätti ja Leetu. Me oleme majanduslikult väga tihedalt lõimunud ja Läti edu on majanduslikus mõttes Eesti huvides.

Ega te karda, et kui keegi teine saab Läti peaministriks, siis äkki peab ta rivaali toetamise pärast vimma?

Ei karda. Läti peaministri valimine on ikkagi lätlaste asi. Mõne teise riigi peaministrilt ei saa keegi tema isiklikke hoiakuid ära võtta. Aga kelle lätlased valivad, sellega Eesti peaminister koostööd ka teeb. Need asjad hoitakse väga selgelt lahus.

Ka meie telereklaamides on ju teiste riikide peaministrid üles astunud, näiteks selleks, et Mart Laari toetada, meenub mulle. Selles ei ole midagi erakordset. Oma isiklikud eelistused on meil kõigil ju olemas ja ei peaks tegema nägu, et neid pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles