Euroopa Liit alustab esimest operatsiooni piraatide vastu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõjalaevastiku fregatt HMS Portland läbimas Suessi kanalit.
Briti sõjalaevastiku fregatt HMS Portland läbimas Suessi kanalit. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu sõjalaevad käivitavad homme ühenduse esimese mereväeoperatsiooni, mis peab hakkama ohjeldama piraatlust Somaalia ranniku lähedal.

 

Ida-Aafrika vetes alustab patrulle kuus sõjalaeva ja kolm luurelennukit. Operatsioon vältab terve aasta ning selles osalevad laevadega vähemalt Belgia, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Holland, Hispaania ja Rootsi, vahendasid YLE ja Helsingin Sanomat.

Somaaliast tegutsevate mereröövlite rünnakud on tänavu jõudnud rekordtasemele ning praegugi on sealsete jõukude kontrolli all paarkümmend alust. Euroopa laevad hakkavad järgmise aasta jooksul saatma regiooni läbivaid kaubaaluseid ning üritavad piraatlust takistada. Täishoo saab operatsioon pärast aastavahetust.

ELi välis- ja julgeolekupoliitika juht Javier Solana on lubanud karme meetmeid piraatluse vastu, mida peaksid homsel kohtumisel toetama ka liikmesmaade välisministrid. Ekspertide hinnangul peaks lisaks piraatide jõuga mahasurumisele aga tegelema ka Somaalias valitseva vaesuse ja raske julgeolekuolukorraga.

NATO kindral John Craddock on samuti rõhutanud, et mereröövleid peatatakse maal, mitte merel. Esialgu pole aga teada veel seegi, mida euroliit hakkab tegema nende piraatidega, kes kinni püütakse, sest seda kuritegevuse liiki puudutavad pügalad on mõnes riigis juba ammu seadustest kustutatud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles