Kairos tungis vihane inimmass Iisraeli saatkonda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Kairos asuva Iisraeli saatkonna juures.
Meeleavaldajad Kairos asuva Iisraeli saatkonna juures. Foto: SCANPIX

Egiptuse pealinnas Kairos eile puhkenud rahvarahutuste käigus tungisid meeleavaldajad Iisraeli saatkonnahoonesse.

Korrakaitsjad kasutasid reedel kogunenud rahvahulga laialiajamiseks pisargaasi. Protestijad vastasid kivirahe ja süütepudelitega, mitmed autod süüdati põlema. Sündmuspaigalt kostus ka laske, kuid pole teada, kes tulistas, vahendas BBC.

Sajad meeleavaldajad marssisid Iisraeli saatkonna juurde ja purustasid seda piirava müüri, misjärel tungis umbes 30 demonstranti saatkonnahoonesse, visates selle akendest välja dokumente.

Üks Iisraeli allikas kinnitas Reutersile, et meeleavaldajad jõudsid vestibüüli, kus olulisi dokumente ei hoitud. Egiptuse riikliku meedia teatel loobiti välja ka salajaseks kuulutatud dokumente. Väidetavalt nõuavad meeleavaldajad saatkonna sulgemist ja suursaadiku lahkumist.

Sõjaväelennuki toimetas Iisraeli suursaadiku Yitzhak Levanoni, tema pere ja teised saatkonnatöötajad riigist välja. Juudiriik palus abi ka Ühendriikidelt, kes on Iisraeli lähim liitlane rahvusvahelisel areenil.

Väidetavalt on saatkonnahoone ründamise ajendiks augustis aset leidnud intsident. Egiptuse ametnike väitel tapsid piiril arvatavaid islamiradikaale jahtinud Iisraeli väeüksused 18. augustil viis Egiptuse korrakaitsjat.

Iisrael pole juhtunu eest vastutust võtnud, kuid on nimetanud politseinike surma kahetsusväärseks. Iisraeli võimud on kutsunud Egiptust üles intsidendi ühisele uurimisele.

Egiptuse meedia teatel on rahutustes viga saanud hinnanguliselt 400 inimest. Egiptuse peaminister Essam Sharaf kutsus valitsuskabineti liikmed kriisikohtumisele, siseministeerium on viinud politseijõud aga kõrgendatud valmisolekusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles