Eesti tahab viisavabadust Brasiiliaga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viisavabadus meelitaks ilmselt ka eestlasi Brasiiliasse sambakarnevali vaatama.
Viisavabadus meelitaks ilmselt ka eestlasi Brasiiliasse sambakarnevali vaatama. Foto: Corbis / Scanpix

Eesti koos Läti, Malta ja Küprosega soovivad, et Euroopa Liit ja Brasiilia sõlmiksid veel sel aastal lepingu, mis lubaks nende nelja riigi elanikke ilma viisata Brasiiliasse.

 
Eesti, Läti, Malta ja Küprose välisministrid edastasid Euroopa Komisjoni asepresident Jacques Barrot'le ühiskirja, milles avaldasid lootust, et viisavabadusleping Brasiiliaga saab allkirjastatud 22. detsembril toimuva Euroopa Liidu ning Brasiilia tippkohtumise raames, teatas välisministeerium.

«Hetkel ei saa viisavabalt Brasiiliasse reisida üksnes nelja liikmesriigi kodanikud, samas on need neli riik loobunud ELi ühtse viisapoliitika raames viisanõudest Brasiilia kodanikele,» ütles välisminister Urmas Paet.

Käesoleva aasta 17. aprillil toimunud sise- ja justiitsministrite nõukogu volitas Euroopa Komisjoni alustama läbirääkimisi Euroopa Liidu ja Brasiilia viisavabaduslepingu sõlmimiseks.

Sõlmitav leping tähendaks viisanõudest loobumist lühiajalise külastuse korral, mis ei ületa 90 päeva poole aasta jooksul. 13. septembril avaldatud neljas Euroopa Komisjoni viisavastastikkuse raport mainib, et Brasiiliaga alustati kõnelusi 2. juulil ning leping on kavas sõlmida esimesel võimalusel.

Välisministri sõnul ei ole ühtse ELi viisapoliitika tingimustes kohane pidada kahepoolseid läbirääkimisi ning mandaadi andmine Euroopa Komisjonile oli parim viis liikumaks edasi.

«Oleme usaldanud komisjon ning loodetavasti lõpetatakse läbirääkimistega esimesel võimalusel,» ütles Paet. Välisministri sõnul on lepingu allkirjastamise kõrval oluline ka see, et tagataks lepingute võimalikult kiire jõustamine.

Euroopa Liidu ja Brasiilia tippkohtumine toimub 22. detsembril Rio de Janeiros. Kohtumisel on kavas heaks kiita ühine tegevuskava järgnevaks kolmeks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles