NATO loodab, et Venemaa loobub rakettide paigutamisest Kaliningradi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iskander-E-tüüpi rakett.
Iskander-E-tüüpi rakett. Foto: AFP / Scanpix

NATO loodab, et Venemaa loobub oma kavatsusest paigutada Kaliningradi oblastisse lühimaaraketid Iskander, ütles esmaspäeval alliansi peasektretäri abi julgeolekukoostöö küsimustes Robert Simmons.


«Raketikomplekside paigutamisel Kaliningradi oblastisse rikub Venemaa julgeolekualgatust, millega esinesid Vene ja USA president 1990. aastate algul. Toona räägiti, et lõhkepead paigutatakse keskhoidlatesse,» ütles Simmons esmaspäeval Interfaxile.

Ta osutas, et pärast seda, kui Vene president Dmitri Medvedev teatas Iskanderite paigutamisest Kaliningradi oblastisse, kinnitas välisministeerium omakorda, et küsimust alles arutatakse ning et lõplikku otsust ei ole langetatud.

«Me loodame, et Venemaa uurib seda küsimust tähelepanelikult, ning et NATO-l ei tule sellele Venemaa sammule vastata,» märkis Simmons.

Rääkides NATO-Vene koostööst raketitõrje vallas, kinnitas diplomaat, et «oleme alati üritanud säilitada antud küsimuses läbipaistvust ja avatust. Meil oli neli-viis nõupidamist Venemaa, USA ja NATO osalusel, ning me sooviksime jätkata tegevust samas võtmes, et meil ei oleks raketitõrje küsimuses mingeid arusaamatusi».

«Isegi kontekstis, kus meil pärast Gruusia sündmusi ei toimu asjad tavarütmis, võiksime kindlasti kavandada sedalaadi istungi just läbipaistvuse ja transparentsuse toetamiseks,» leiab Simmons.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles