WHO: Euroopas levib ohtlik tuberkuloosivorm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WHO: Euroopas levib ohtlik tuberkuloosivorm
WHO: Euroopas levib ohtlik tuberkuloosivorm Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO sõnul on Euroopas hakanud üha enam levima ohtlik tuberkuloosivorm.

Muret tekitab ravimitele resistentne tuberkuloos, kirjutab Reuters.

WHO andmetel registreeritakse Euroopas aastas 80 000 ravimitele mitte allumatu tuberkuloosi juhtumit.

«Selline suur haigestumine teeb murelikuks ning olukord on üsna kriitiline,» lausus tuberkuloosi vastu võitleva organisatsiooni Stop TB esindaja Lucica Ditiu.

Tuberkuloosi sureb keskmiselt seitse protsenti nakatunutest, ravimitele resistentne tuberkuloosivorm tapab pooled haigestunutest.

WHO rõhutas, et tuberkuloosi haigestumine tuleb kiiresti kontrolli alla saada, kui Euroopa riigid soovivad vältida inimelude kaotamist ning suuri lisakulutusi.

WHO andis välja programmi, mille abil loodetakse Euroopas 2015. aastaks ennetada 263 000 uue ravimiresistentsesse tuberkuloosi haigestumise juhtumit.

Tuberkuloos on piisknakkusena leviv haigus, mis põhjustab aeglaselt süvenevat ja kudesid lagundavat põletikku kopsudes. See haigus võib tabada ka eritus- ja suguelundeid, luid, liigeseid, lümfisõlmi, närvisüsteemi ja nahka.

Tuberkuloosi tekitab Mycobakterium tuberculosis bakter.

Tuberkuloosil on mitu ravimitele allumatut vormi. MDR-vorm on enamiku tuberkuloosiravimitega ravimatu, ohtlikum XDR-vorm ei allu peaaegu mitte ühelegi seni kasutusel olevale ravimile.

Tavalise tuberkuloosi ravi kestab umbes pool aasta, MDR-ja XDR-vormi ravi aga vähemalt kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles