Rahutu Kreeka valmistub üldstreigiks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile parlamendihoone ees toimunud rahumeelne protestiaktsioon.
Eile parlamendihoone ees toimunud rahumeelne protestiaktsioon. Foto: Reuters / Scanpix

Rahutused Kreekas kestavad juba viiendat päeva, kuid ametiühingud alustavad sellele vaatamata üldstreiki, mis riigi veelgi suuremasse sotsiaalsesse ja poliitilisse kriisi viib.


Ametiühingud otsustasid jätkuvale mässulainele vaatamata mitte ära jätta täna massimeeleavaldusega algavat üldstreiki, millega on lubanud ühineda lennunduses, ühistranspordis ja isegi ajakirjanduses töötavad inimesed, vahendas AFP.

Kuigi eile päeval ja õhtul toimusid pealinnas Ateenas, riigi suuruselt teises linnas Salonikis ning teistes Kreeka keskustes politsei ja meeleavaldajate vahelised kokkupõrked, möödus öö siiski rahulikult.

Üldjoontes on rahutused koondunud õppeasutuste ümber, kus noored oma aktsiooni jätkavad.

Napisõnalise Kreeka peaministri Costas Karamanlise astutud sammud kaose likvideerimiseks pole seni veel edu toonud. Siiski on ta nimetanud valitsusjõudude ja meeleavaldajate vahelisi kokkupõrkeid ohuks demokraatiale ning avaldanud arvamust, et nooruki surma tagajärjel tekkinud segadus ei õigusta noorukite vandaalitsemist.

Viimase aastakümne tõsiseim protestilaine sai alguse juba neli päeva tagasi, kui politsei lasi väidetavalt maha 15-aastase Alexandros Grigoropouluse, kelle surm tõi noored tänavatele.

Viimaste teadete kohaselt on julgeolekujõud vahistanud 108 meeleavaldustes osalenut. Lisaks on viidud haiglasse 29 inimest, kellest enamik pöördus sinna pisargaasist tingitud hingamisraskuste tõttu.

Väidetavalt on meeleavaldajad süüdanud ligi poolsada poodi ja kontorihoonet, 15 panka ja hulgaliselt autosid. Ateena linnapea Nikitas Kaklamanise teatel on rüüstatud aga koguni 370 poodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles