Kaitsjad: Politkovskaja oletatav mõrvar oli seotud FSBga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva ringkonna sõjaväekohus, kus toimub istung Anna Politkovskaja oletatavate mõrvarite üle.
Moskva ringkonna sõjaväekohus, kus toimub istung Anna Politkovskaja oletatavate mõrvarite üle. Foto: AP / Scanpix

Ajakirjanik Anna Politkovskaja oletatav mõrvas Rustam Mahmudov sai autojuhilubade ja välispassi taotlemiseks vajalikud dokumendid Föderaalselt Julgeolekuteenistuselt (FSB).

Tänane Kommersant nimetab oma allikateks kohtualuste advokaate.

Riiklikud süüdistajad Julia Safina ja Vera Paškovskaja esitasid eile kohtule kaks juhiluba. Neist üks oli väljastatud Rustam Mahmudovile (2003. aastal) ja teine Nail Zagidullinile (1993. aastal).

Prokurörid teatasid, et «ekspertide hinnangul on fotodel üks ja sama inimene».

Uurimine näitas, et 1997. aastal oli Mahmudov seotud väljapressimisega.  1998. aastal vahistati peaaegu kõik eelpoolmainitud kuriteos osalenud inimesed ja anti kohtu alla. Ainsana pääses Mahmudov, kel õnnestus end varjata väljamõeldud nimede all.

Viimasel dokumendil, mida Mahmudov siis kasutas, seisab Tatarstanist pärit mehe Nail Zagidullini nimi.

Kõnealune mees rääkis, et läks 1994. aastal sõjaväkke ja andis oma passi sõjakomissariaati hoiule ning pärast teenistuse lõppu seda tagasi ei küsinud.

Uurimine näitas, et Mahmudov sai mingil trikiga Zagidullini passi, mille abi hankis omale autojuhiload ja välispassi.

Kohtualuste advokaadid kinnitavad, et Mahmudov oli FSB agent, mistõttu andis julgeolek talle oma tegeliku isiku varjamiseks vajaliku dokumendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles