Pakistan arreteeris Mumbai rünnakute tõttu äärmuslasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani peaminister Yousuf Raza Gilani riiklikul julgeolekukonverentsil.
Pakistani peaminister Yousuf Raza Gilani riiklikul julgeolekukonverentsil. Foto: AFP / Scanpix

Pakistani peaminister kinnitas, et riigi politsei küsitleb praegu kaht islamiäärmuslast, kes India võimude andmetel olid kahe nädala eest Mumbai finantskeskuses korraldatud terrorirünnakute taga.


Zaki-ur-Rehman Lakhvi ja Zarrar Shah on usutavasti välikomandörid Lashkar-e-Taiba liikumises ning nad viidi Punjabi piiriregioonis asuvasse Multani linna ülekuulamisele, vahendas Reuters.

«Nad peeti kinni uurimiseks,» teatas peaminister Yousaf Raza Gilani. Kinnitamata andmetel vahistati Lakhvi juba pühapäeval ühes Kašmiiri laagris.

Samal ajal pole veel kindlaid andmeid selle kohta, kas tabatud on ka Jaish-e-Mohammadi rühmituse liider Masood Azhar, kes on Indias üks tagaotsitumaid inimesi. Pakistani kaitseministri varasemat teadet selle kohta hiljem ei kinnitatud.

Islamabad on üle-eelmise nädala rünnakute tõttu sattunud tugeva surve alla, kuid sealse valitsusjuhi kinnitusel ei arreteeritud äärmuslasi vastuseks naaberriigi nõudmistele.

«Ükskõik millise aktsiooni me ette võtame, teeme seda oma riigi ja rahva huvides,» kinnitas ta, lubades samas, et Pakistani julgeolekujõud uurivad ka informatsiooni, mida edastab naaberriigi luure.

Pakistani sõjaväe pressiesindaja kinnitusel operatsioon keelatud äärmusorganisatsioonide vastu jätkub. Luureametnike andmetel võib viimastel päevadel korraldatud haarangute tulemusena olla vahistatud kokku tosinkond inimest.

Mumbai politsei avalikustas eile veel üheksa pakistanlase nimed ja fotod, kes väidetavalt osalesid kahe nädala eest toimunud terrorirünnakutes. India teatel oli ainsaks ellujäänuks just rünnakute arvatav organiseerija Lakhvi.

India asevälisminister nõudis varem ka seda, et rahvusvaheline üldsus keelustaks Jamaat-ud-Dawa nime kandva organisatsiooni, kuna see on Lashkar-e-Taiba fassaad ning seostub terroristliku tegevusega. Kinnitamata andmetel ongi Pakistanis asutud selle grupi esindusi sulgema.

New Delhi nõuab naabrilt kahtlusaluste väljaandmist, ent Islamabadist on juba teatatud, et kõigi Pakistani kodanike üle mõistetakse kohut kodumaal.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles