FARCi mässuline saab Prantsusmaal uue elu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Colombia vasakpoolsete revolutsionääride FARC-rühmituse desertöör sai tasuks ühe pantvangi vabadusse aitamise eest suure rahahunniku ja varjupaiga prantslaste seas.

Wilson Bueno Largo põgenes mässuliste laagrist oktoobris, tuues endaga koos džunglist välja ka konservatiivse poliitiku Óscar Tulio Lizcano, kes oli rühmituse üks tähtsamaid pantvange. Bueno kandis viimase vabadusse oma seljas, vahendas BBC News.

Lizcano oli olnud pantvangis üle kaheksa aasta ning tema pääsemine oli revolutsionääridele tõsiseks löögiks. Poliitiku päästeingliks hakanud Bueno, keda tuntakse ka «Isaza» varjunime all, oli FARCi veteranvõitlejana tõusnud komandöri positsioonile.

Prantsusmaale saabus ta nüüd koos endise presidendikandidaadi Íngrid Betancourtiga, kes oli ise ligi kuus aastat mässuliste käes pantvangis ja päästeti varem sellel aastal. FARCi pikaaegsele võitlejale pakutakse osutatud teenete eest nüüd asüüli ja tasu, mis küündib üle 400 000 dollari.

Colombia kaitseminister Juan Manuel Santos pidas vajalikuks ajakirjanikele selgitada, et Buenot autasustatakse tema heade, mitte halbade tegude eest. «Täiesti selge on see, et me ei tasusta inimröövi, vaid kellegi vaprat suhtumist, kes ei nõustunud Liczano röövimisega ja aitas oma positsioonilt FARCi sees kaasa tema vabastamisele.»

FARCi laagrites on jätkuvalt veel mõnikümmend kõrgetasemelist pantvangi, keda loodetakse vahetada valitsuse kätte vangi langenud mässuliste ja poliitiliste järeleandmiste vastu. Sel aastal on rühmitust aga tabanud rida valusaid hoope.

Prantsusmaa pakub juba pikemat aega asüüli kõigile sissidele, kes koos pantvangidega põgenevad. Meedia andmetel on ainuüksi tänavu mässuliste leerist deserteerinud juba paar tuhat võitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles