Mikser: ÜRO liikmelisus palestiinlaste elu ilmselt paremaks ei tee

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Palestiina riigile ÜRO tunnustuse saamise toetuseks Jordani jõe läänekalda linnas Hebronis.
Meeleavaldus Palestiina riigile ÜRO tunnustuse saamise toetuseks Jordani jõe läänekalda linnas Hebronis. Foto: SCANPIX

Riigikogu väliskomisjoni liikme Sven Mikseri sõnul ÜRO peaassamblee valdav enamus ilmselt toetab palestiinlaste taotlust ÜRO täisliikmeks saamisel, kuid julgeolekunõukogu toetuse saamise šansid on kehvad.

Mikser selgitas Vikerraadio saates «Uudis+», et valdav osa maailma riikidest on ÜROs ka varem peaassamblee resolutsioonides toetanud pigem Palestiina kui Iisraeli positsioone, vahendas ERR Uudised.

«Samas julgeolekunõukogu, kus on 25 liiget, kellest viis on alalised ja vetoõiguslikud, on alati n-ö blokeerinud või pigem lähtunud Iisraeli positsioonist, enamasti on see olnud USA veto, mis on taganud, et julgeolekunõukogu selget Iisraeli-vastast positsiooni ei võta,» ütles Mikser.

«Ameerika poliitikud defineerivad oma geopoliitilisi huve läbi selle, et Iisrael on nende tugev regionaalne liitlane Lähis-Idas, aga veelgi olulisem on see, et USAs lähenevad valimised - nii presidendi kui kongressi valimised ja teadupärast on Iisraeli-meelsed lobby-grupid USAs äärmiselt mõjuvõimsad ja väga harva on Ameerika administratsioon söandanud minna väga selgesse vastuseisu nende lobby-gruppidega,» selgitas Mikser.

Kui Palestiina saaks ÜRO 194. täisliikmeks, on Mikseri sõnul raske eeldada, et see muudaks midagi väga palju Palestiina aladel inimeste elus reaalselt. «Vähemasti on raske eeldada, et see muudaks midagi paremuse suunas, kuivõrd reaalselt de facto ju need alad on endiselt Iisraeli julgeoleku kontrolli all,» ütles ta.

Tema sõnul on kardetud, et pigem võib tulemus olla see, et Iisrael blokeerib teatud rahade liikumise Palestiina omavalitsusele, et julgeoleku kohalolekut ja kontrollpunkte tugevdatakse, ja et inimeste vaba liikumine ja toimimine võib muutuda veel keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles