Põhja-Korea tuumakõnelused jooksid liiva

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide esindaja Põhja-Korea desarmeerimiskõnelustel Christopher Hill pidi Pekingist lahkuma tulemusteta.
Ühendriikide esindaja Põhja-Korea desarmeerimiskõnelustel Christopher Hill pidi Pekingist lahkuma tulemusteta. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea tuumaprogrammi üle peetavad kuuepoolsed läbirääkimised jooksid liiva, sest kommunistlik riik polnud nõus tuumategevuse kontrolliga.


«Kahjuks polnud Põhja-Korea Demokraatlik Rahvavabariik valmis jõudma kontrollprotokolli kinnitamiseni koos kõigi nõutavate standarditega,» ütles USA esindaja läbirääkimistel Cristopher Hill ajakirjanikele, vahendas AFP.

Esmaspäeval Pekingis alanud kuuepoolsetest läbirääkimistest võtavad USA ja Põhja-Korea kõrval osa ka Venemaa, Jaapan, Hiina ning Lõuna-Korea. Täna toimub viimane nõupidamine, kus kodumaale naasnud Hilli asemel esindab tema abi.

«Meil olid selleks vooruks väga ambitsioonikad plaanid. Kahjuks ei saavutanud me seda, mida soovisime,» ütles Hill.

Valge Maja pressiesindaja Dana Perino sõnul peavad Ühendriigid oma Põhja-Korea-suunalise strateegia uuesti läbi mõtlema.

«Veel on liiga vara öelda, millised on järgmised sammud,» ütles Perino pärast Pekingis kuue riigi osalusel toimunud läbirääkimisi.

Ametist lahkuv USA president George W. Bush pidas Põhja-Korea küsimuse lahendamist üheks oma ametiaja välispoliitiliseks prioriteediks. Kõneluste nurjumine tähendab aga tuumadesarmeerimislepingu pärandamist jaanuaris tööd alustavale Barack Obamale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles