Vene-teema analüütik: võim on kogu aeg olnud Putini käes

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin (vasakul) ja Dmitri Medvedev täna Ühtse Venemaa kongressil Lužniki kompleksis.
Vladimir Putin (vasakul) ja Dmitri Medvedev täna Ühtse Venemaa kongressil Lužniki kompleksis. Foto: SCANPIX

Võim Venemaal on kogu aeg olnud Vladimir Putini käes ja tema naasmine presidendiks oli seetõttu loogiline, ütles Vene-teemade analüütik Arkadi Moshes Soome välispoliitika instituudist (UPI).

Täna avalikuks saanud plaan kohtade vahetamisest Vladimir Putini ja Dmitri Medvedevi vahel ei tulnud üllatusena, kinnitas Moshes YLE uudistele.

Kuna ees ootavad oletatavasti suured majanduslikud väljakutsed, siis ainsaks loogiliseks lahenduseks on Putini naasmine liidrikohale.

Väga ekslik oli arvata, et aastal 2008 toimunud võimuvahetus võib midagi Venemaal muuta. Moshese sõnul olid just niisugusel seisukohal mitmel lääne vaatlejad.

Venelaste hinnangul on aga realistlikum. «Nende arvates pole Putin parim võimalik president, kuid sellest veelgi paremat varianti ka pole,» rääkis Moshes.

Eksperdi sõnul oleks olukord teine, kui Vene meedia oleks vaba. Kui televisioon ja raadio edastavad võimuladviku sõnumit, siis tavainimesed usuvadki, et Putin on ainus valikuvõimalus.

Moshes oletas, et Putin võib praeguse põhiseaduse järgi võimul püsida 12 aastat ehk kaks kuue-aastast ametiaega järjest. «Kõik ei käi siiski tema tahtmise järgi. Väljas toimuvad šokid võivad olukorda muuta,» tõdes ta.

Suurimaks ohuteguriks on rahvusvahelise majanduskriisi karmistumine ja sellele järgnev naftabarreli hinna järsk kukkumine. Sel puhul muutuvad valitsuse võimalused pakkuda venelastele paremat elujärge oluliselt keerulisemaks.

«Siis võivad kerkida esile uued nõudmised muudatusteks Venemaal,» rääkis Moshes.

Ekspert oletab, et Venemaa rahvusvahelised suhted Putini naasmisel ei muutu. See puudutab ka Soome-Vene suhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles