Kudrin: Medvedevi valitsusse ma ei lähe

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Vene rahandusminister Aleksei Kudrin.
Endine Vene rahandusminister Aleksei Kudrin. Foto: SCANPIX

Vene rahandusminister, asepeaminister Aleksei Kudrin ei kavatse hakata tööle Dmitri Medvedevi juhitavas valitsuses.

«Ma ei näe ennast uues valitsuses. Asi pole mitte üksnes selle, et mind pole sinna keegi kutsunud. Ma arvan, et eriarvamused, mis mul on, ei võimalda selle valitsusega liituda,» rõhutas minister RIA Novostile.

Kudrini selgituse järgi on tal praeguse riigipeaga mitmeid lahkarvamusi majanduspoliitikas, muu hulgas puudutavad need militaarvaldkonnale tehtavaid kulutusi.

Aastal 2012 on eelarves nähtud ette, et sõjaväele tehtavad kulud suurenevad 1,3 protsendi võrra SKP-st, aastaks 2014 on nähtude ette 3-protsendine tõus.

Kolm protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP) on Kudrini sõnul 2014. aastal 2,1 triljonit rubla. Just nii palju kulub tänavu kogu haridussüsteemile, tõdes ta.

Vestluses ajakirjanikega väljendas praegune rahandusminister lootust, et Vladimir Putin muutub pärast presidendiks valimist reformide läbiviimisel aktiivsemaks.

«Putin tajub probleeme väga tõsiselt ja reageerib neile,» kinnitas ta ja lisas, et vajalik on suurendada majanduskasvu potentsiaali, viia läbi struktuurilisi reforme.

Kirovi oblasti kuberner Nikita Belõhh kommenteeris raadiojaamale Ehho Moskvõ, et Kudrini eemale jäämine oleks üheks tõsiseimaks kaotuseks uue valitsuse jaoks.

Teist sellise mastaabiga isiksust ja autoriteeti, nagu on Aleksei Kudrin, Vene majanduses tema sõnul lihtsalt ei ole.

Belõhh tunnistas, et Medevedevil ja Kudrinil on ka varem olnud tõsiseid lahkarvamusi majanduspoliitika osas.

50-aastane Kudrin on olnud rahandusminister alates 2000. aastast. Tema juhtimisel on riik vähendanud oluliselt oma välisvõlga ja moodustanud nn naftafonde, et pehmendada globaalse kriisi mõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles