Senaatorid süüdistavad Rumsfeldi vangide väärkohtlemise lubamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide endine kaitseminister Donald Rumsfeld.
Ühendriikide endine kaitseminister Donald Rumsfeld. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide senaatorid süüdistavad endist kaitseministrit Donald Rumsfeldi vangide väärkohtlemise lubamises.


Väidetavalt kiitis Rumsfeld heaks sõjavangide piinamise Iraagi endise diktaatori Saddam Husseini ajal hukkamiste tõttu kurikuulsaks saanud Abu Ghraibi vanglas, Afganistani salavanglates ja Guantánamo kinnipidamisasutuses, kirjutas guardian.co.uk.

Pärast 18 kuud kestnud uurimist, jõudsid senati relvajõudude komitee liikmed järeldusele, et Rumsfeld kiitis 2002. aasta detsembris heaks ebainimlike ülekuulamismeetodite kasutamise esmalt Guantánamo kinnipidamisasutuses ja seejärel juba teistes eelpool mainitud vanglates.

2004. aasta aprillis avalikustati fotod USA sõjaväelaste piinatud vangidest Abu Ghraibi kinnipidamisasutuses, mis tõi kaasa ülemaailmse skandaali. Vange alandanud ja seksuaalselt ahistanud valvurite üle mõisteti küll kohut, kuid USA kaitseministeeriumi kõrgemad ametnikud pesid end president George W. Bushi abil süüst puhtaks.

Peamiselt viitas Bush sellele, et 1949. aastal sõlmitud Genfi konventsioon, mis sätestab muuhulgas ka sõjavangide kohtlemise tingimused, terroristide puhul ei kehti.

Komiteed juhtinud demokraat Carl Levini sõnul ei saa vangide väärkohtlemisi pidada ainult vangivalvurite süüks ja ta nimetas kõrgemate ametnike sellesisulisi katseid «ülekohtuseks» ja «valeks».

Kuigi inimõigusorganisatsioonide ja üldsuse silmis oli just Rumsfeld see, kes lubas vangide ülekuulamisel kasutata ebaseaduslikke võtteid, on käesolev raport esimese kord, kui kongressi liikmed näitavad näpuga selgelt Bushi administratsiooni ja Rumsfeldi poole.

Rumsfeld esitas vanglaskandaali tõttu vabariiklasest presidendile Bushile kaks korda ka tagasiastumispalve, mille viimane mõlemal korral tagasi lükkas.

Iraagi sõja peamine arhitekt Rumsfeld teatas oma tagasiastumisest kaitseministri kohalt 2006. aastal, kui vabariiklased olid saanud lüüa kongressi vahevalimistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles