Hiina hoiatas USAd tagasilöökide eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani õhujõudude F-16.
Taiwani õhujõudude F-16. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariik hoiatas Ühendriike Taiwani hävituslennukite moderniseerimise eest, leides, et see kahjustab kahe riigi suhteid.

«Pidades silmas tõsist kahju, mida toob kaasa USA relvamüük Taiwanile, mõjutab see kindlasti kavandatud Hiina-USA sõjaväekoostööd, kaasa arvatud kõrgetasemelisi visiite ja ühisõppusi,» kinnitas Hiina kaitseministeeriumi esindaja Geng Yansheng uudistevõrgu AFP vahendusel.

Pekingi teatel mõjutaks relvatehing tõsiselt kahe riigi suhteid ja edasisi võimalikke lepinguid, kuna tegemist on otsese sekkumisega Hiina siseasjadesse. Hiina hinnangul peaks USA 5,85 miljardi dollari suurusest tehingust loobuma.

USA on lubanud uuendada Taiwani õhujõudude koosseisu kuuluvaid F-16 A/B tüüpi lennukeid, kuid keeldus Taiwanile müümast uuemaid F-16 C/D tüüpi hävitajaid.

Kuigi USA katkestas Taibeiga ametlikult diplomaatilised suhted 1979. aastal, on Washington võtnud vastu «Taiwani suhete akti», mis kohustab Ühendriike Taiwanit ohu korral kaitsma.

Hiina peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwanit aga oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki.

Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles