Inimõiguslased tõstatasid taas Leedu salavangla teema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International tõstatas taas Leedu territooriumil asunud väidetava USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla teema.

Leedu prokuratuur teatas täna, et nad on valmis taas uurima väiteid, nagu asunuks riigi territooriumil Ühendriikide luure kinnipidamiskeskus, kus kuulati üle Al-Qaeda aravatavaid liikmeid, vahendas uudistevõrk AFP.

«Me vajame konkreetseid fakte, mis viitaksid võimalikule ebaseaduslikule kinnipidamisele Leedus,» ütles prokuratuuri esindaja Darius Raulusaitis. «Leedu prokuröridel on piisavalt professionaalsust ja tahet selline uurimine läbi viia,» lisas Raulusaitis.

Leedu prokuratuuri esindajtega kohtunud Amnesty töötajate hinnangul pole Leedu võimud aga süüdistustesse tõsiselt suhtunud. Leedu prokuratuuri esindajad lubasid organisatsiooni avaldatava raporti läbi töötada ning seejärel otsustada, kas on põhjust asja taas uurima hakata.

Leedu on üks kolmest Euroopa riigist, keda on kõige sagedamini seostatud CIA salavanglate võõrustamisega. Kaks ülejäänut on Poola ja Rumeenia. Nii Leedu, Poola kui Rumeenia võimud on eitanud CIA salavanglate võõrustamist.

Amnesty mainib oma raportis ka Soomet. Ilta-Sanomate teatel ärgitab organisatsioon uurima Soome seotust terrorismis kahtlustatavaid sõidutanud lennukitega.

Soomes on olemas dokumendid, mille järgi käis CIA varifirmale kuulunud Boeing 2004. aastal Helsingi Vantaa lennuväljal. Oletuste järgi viibisid lennukis terrorismis kahtlustatavad isikud.

Ka on Soomet arvatavasti kasutatud Leedu kinnipidamiskeskustesse suundunud lendude fiktiivsetes registrites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles