Bulgaarias kasvab viha mustlaste vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria märulipolitseinikud Katunitsa külas, kus toimuvad kokkupõrked bulgaarlaste ja romade vahel.
Bulgaaria märulipolitseinikud Katunitsa külas, kus toimuvad kokkupõrked bulgaarlaste ja romade vahel. Foto: SCANPIX

Bulgaarias elavate romade õiguste eest seisva erakonna hinnangul on viha selle rahvusvähemuse vastu märgatavalt tõusnud.

«Rahvuslikud pinged Bulgaarias, mis on olnud alati rahu oaas Balkanil, on ohtlikult kasvanud. Esimest korda õhutatakse ja toetatakse romade vastast ulatuslikku hüsteeriat,» hoiatas erakond Drom tehtud avalduses, vahendas uudistevõrk AFP.

Erakond süüdistas mustlaste vastu suunatud meeleolude kihutamises paremäärmuslikuks peetavat Ataka parteid ning nõudis selle liidri Volen Siderovi vastutusele võtmist viha õhutamise ja riigi destabiliseerimise pärast.

«Ma olen rahul, et inimesed on ärganud,» ütles televisioonile antud usutluses ka Bulgaaria presidendiks kandideeriv Siderov, nimetades  romasid kaabakateks, kes näppavad bulgaarlaste tagant.

Pinged vallandas riigi lõunaosas Katunitsa asulas möödunud nädalal toimunud 19-aastase teismelise mõrv, mida seostatakse romadega.

Võimud on seoses tapmisega kinni pidanud kuningas Kirona tuntud romade liidri Kiril Ratškovi. Seejuures on politsei võtnud 69-aastase mehe kaitse alla, kuna kardetakse, et ta võidakse tappa.

Üle kogu riigi on toimunud mitmeid romade vastaseid meeleavaldusi. Kokkupõrgete käigus on süüdatud hooneid ja autosid, teateid on ka hukkunutest ning vigastatutest. Kinni on peetud üle saja inimese.

Näiteks pealinnas Sofias kogunes eile õhtul tuhatkond inimest ning politsei oli sunnitud kümme demonstratsioonil korda rikkunud meeleavaldajat kinni pidama. Demonstratsioonid toimusid eile veel vähemalt üheksas asulas.

Riigi edeleaosas asuvas Blagoevgradis toimus aga politsei teatel intsident, mille käigus tungis noortekamp kallale kahele romale, täpsemalt isale ja pojale.

Kohalikud mustlased, kes olid varustanud end raudlattide, nugade ja teiste relvadega, soovisid ründajatele kätte maksta, kuid politseil õnnestus tõsisem konflikt ära hoida.

Musta mere ääres asuvas Varna sadamalinnas pidas politsei aga eile kinni kolm romat, kellelt võeti ära ka 19 süütepudelit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles