EL arvustas tippkohtumisel Valgevenet ja Ukrainat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili (vasakult), Aserbaidžaani president Ilham Alijev ja Ukraina president Viktor Janukovitš Varssavi tippkohtumisel.
Gruusia president Mihheil Saakašvili (vasakult), Aserbaidžaani president Ilham Alijev ja Ukraina president Viktor Janukovitš Varssavi tippkohtumisel. Foto: SCANPIX

Varssavis täna lõppenud ELi idapartnerluse tippkohtumisel said terava kriitika osaliseks Valgevene ja Ukraina – Minsk teisitimõtlejate vangistamise, Kiiev Julia Tõmošenko kohtuprotsessi pärast.

Kuigi tippkohtumise lõppdeklaratsioonis lubasid ühenduse liikmed ka tulevikus anda toetust oma kuuele idanaabrile, seob uus naabruspoliitika suhete edendamise inimõiguste olukorraga, vahendas AFP.

Kohtumist domineerisidki seetõttu kaks teemat – formaalselt samuti ELi idapartneriks oleva Valgevene otsus boikottida läbirääkimisi (protestiks Aleksandr Lukašenkale kehtestatud viisakeelule) ja ELi maade mure Ukraina demokraatia tuleviku pärast.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy ütles tippkohtumise järel, et Brüssel loodab siiski enne aasta lõppu sõlmida assotsiatsioonilepingu Kiieviga. Koostööpakt, mis hõlmab ka tulutoovat vabakaubanduslepet, on ohus seoses Tõmošenko kohtuprotsessiga. Otsus võimu kuritarvitamises süüdistatava endise peaministri üle tehakse teatavaks 11. oktoobril.

Van Rompuy sõnul on EL valmis Valgevenele andma nii majanduslikku kui poliitilist abi, kuid esmalt peab Lukašenka poliitvangid vabastama. Sama nõudsid üheskoos ka kõik ELi maad.

Sellele dokumendile ülejäänud viis idapartnerit – Armeenia, Aserbaidžaan, Gruusia, Moldova ja Ukraina aga alla ei kirjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles