Soomes tõusis «uskmatute» arv üle miljoni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome statistikaamet leidis, et põhjanaabrite seas on juba üle miljoni inimese, kes ei seosta end ühegi religiooniga.

Miljoni inimese piir ületati eelmisel aastal ning viimase kahe kümnendiga on end usuga mitte seostajate arv kahekordistunud, kirjutab Yle.fi.

Soomes on kogudustesse kuulujate seas rohkem naisi kui mehi – kui naiste seas on end religiooniga mitte seostavaid inimesi 16 protsenti, siis meeste hulgas on selleks näitajaks 22 protsenti.

Religiooni suhtutakse riigi eri osades erinevalt – kõige usklikum on Lõuna-Ostrobotnia elanikkond, kus vaid üheksa protsenti elanikest pole ühtegi kogudusse kuuluvana registreeritud. Uusimaa piirkonnas on kogudustesse mitte kuulujaid aga tervelt 27 protsenti, kusjuures 25-34 aastaste inimeste seas küündib nende arv 42 protsendini.

Nõrk seos religiooniga on ka neil Soome elanikel, kes ei räägi soome keelt – neist kuulub kogudustesse 18 protsenti.

Eelmise aasta lõpus kuulus 78 protsenti Soome elanikest Soome Evangeelsesse Luterlikku Kirikusse ning üks protsent kuulus Soome Õigeusukirikusse. Kaks Soome riigireligiooni on viimastel aastatel üha enam liikmeid kaotanud, kuna kirikust välja astuda saab nüüd ka interneti vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles