USA kaitseminister: Iisraeli ähvardab isolatsioon

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseministri hinnangul ei tule Iisraeli isolatsioon kasuks rahu saavutamisele Lähis-Idas.
USA kaitseministri hinnangul ei tule Iisraeli isolatsioon kasuks rahu saavutamisele Lähis-Idas. Foto: SCANPIX

Ühendriikide kaitseministri Leon Panetta hinnangul satub Iisrael Lähis-Idas üha suuremasse isolatsiooni, mis aga ei aita kaasa rahu saavutamisele.

«On päris selge, et praegusel Lähis-Ida jaoks dramaatilisel ajal, kui toimub nii palju muudatusi, pole Iisraeli jaoks hea, kui nad satuvad järjest suuremasse isolatsiooni. Ja just see on juhtunud,» hoiatas juulis Robert Gatesilt ameti üle võtnud Panetta BBC vahendusel.

Iisraeli ja Palestiina liidritega kohtuva Panetta arvates peaks juudiriik alustama uuesti mullu katkenud rahukõnelusi palestiinlastega ning taastama head suhted Türgi ja Egiptusega. Palestiinlastelt ootab Panetta aga naasmist läbirääkimistele.

«Kõige tähtsam, mida nad saavad teha, on see, et nad lähevad läbirääkimistelaua taha,» leidis Panetta.

Palestiinlased on kõneluste jätkamise tingimuseks seadnud Iisraeli asundustegevuse peatamise okupeeritud aladel, mida on nõudnud ka ÜRO ning paljud teised riigid eesotsas rahuläbirääkimiste vahendajaks oleva USAga.

Iisrael pole aga vaatamata Palestiina nõudmistele ja rahvusvahelisele survele pikendanud juudiasunduste ehitamisele kehtestatud moratooriumi, mis lõppes mullu 26. septembril. Alles möödunud nädalal teatas Iisrael kavatsusest ehitada okupeeritud Ida-Jeruusalemma territooriumile 1100 elamut.

Panetta leidis, et USA kui Iisraeli lähim liitlane rahvusvahelisel areenil, peaks tagama juudiriigi sõjalise üleoleku Lähis-Ida regioonis. Tema hinanngul tuleks seda ära kasutada aga rahu saavutamisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles