Arktika kohal haigutab hiiglaslik osooniauk

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile NASA avaldatud pildilt näeb osoonikihi paksust 20 kilomeetri kõrgusel. Andmed pärinevad selle aasta märtsikuust. Punane märgib kõrge osoonitasemega piirkondi, lilla ja hall aga väga madala tasemega piirkondi.
Eile NASA avaldatud pildilt näeb osoonikihi paksust 20 kilomeetri kõrgusel. Andmed pärinevad selle aasta märtsikuust. Punane märgib kõrge osoonitasemega piirkondi, lilla ja hall aga väga madala tasemega piirkondi. Foto: SCANPIX

Arktika kohal on sellel aastal sedavõrd tõsine osoonikaotus olnud, et seda võiks esimest korda nimetada osooniauguks, vahendab BBC teadlaste sõnu.

Ajakirjas Nature avaldatud raportist selgub, et osooniauk laiub Põhja-Venemaa ja osaliselt Gröönimaa ning Norra kohal.

Kuna osoonikiht kaitseb maad ultraviolettkiirguse eest, ohustab antud piirkondade elanikke senisest kõrgem nahavähi oht.

Teadlased ei pea olukorra põhjuseks inimtegevust, vaid ebatavaliselt pikka külma perioodi.

Tegemist on maa põhjapoolkera ulatuslikuma osooniauguga. Teadlaste hinnangul on 20 kilomeetri kõrgusel kadunud 80 protsenti osoonist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles