USA: India valmistus Pakistani ründama

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India õhujõudude tankerlennuk IL-78 ja SU-30-tüüpi hävituslennukid.
India õhujõudude tankerlennuk IL-78 ja SU-30-tüüpi hävituslennukid. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikide kaitseministeeriumi ametnike andmetel tegi India pärast Mumbai terrorirünnakute lõppemist ettevalmistusi Pakistani ründamiseks.


Kolm Pentagoni ametnikku kinnitasid CNN Newsile, et India õhuvägede juhtkond tegi vahetult pärast India finantspealinna Mumbaid tabanud terrorirünnakuid ettevalmistusi võimalikuks rünnakuks.

Ametnikud ei täpsustanud, milles ettevalimistused täpsemalt seisnesid, kuid nende sõnul olid India õhujõud «häireseisundis». Ühendriikide julgeolekuametnikud olid olukorrast teadlikud ja palusid Indial säilitada rahu.

Ka Pakistani relvajõud viidi paar päeva pärast Mumbai terrorirünnakuid kõrgendatud lahinguvalmidusse, kui president Asif Ali Zardarile tehti ähvardav telefonikõne tundmatult isikult, kes esines India välisministri Pranab Mukherjee nime all. India päritolu numbrilt helistanud isik ähvardas Pakistani sõjalise aktsiooniga, kui Islamabad ei vahista Mumbai rünnakute arvatavaid korraldajaid.

Ühendriikide sõnul on USAl ka informatsiooni selle kohta, et üks India päritolu lennuk rikkus laupäeval kaks korda Pakistani õhupiiri. Siiski usuvad kaitseametnikud, et tegemist oli tahtmatu rikkumisega.

Mumbai rünnakud, kus hukkus 179 inimest, muutsid India ja Pakistani omavahelised suhted äärmiselt pinevaks.

1947. aastal Briti ülemvõimu alt vabanenud India ja Pakistan on sellest ajast alates omavahel sõdinud neljal korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles