OPEC loodab Venemaa ühinemist naftakartelliga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alžeeria naftaminister ja OPECi liider Chakib Khelil.
Alžeeria naftaminister ja OPECi liider Chakib Khelil. Foto: Reuters / Scanpix

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) president avaldas lootust, et Venemaa otsustab kartelliga ühineda.


«Me oleme alati soovinud, et Venemaa ühineks OPECiga,» ütles Alžeeria naftaminister ja OPECi juht Chakib Khelil ajakirjanikele, vahendas AFP.

«Venemaa liitumine oleks OPECile erilise tähtsusega,» lisas Khelil, kelle sõnul tähendaks Venemaa liitumine seda, et naftakartell toodaks praeguse 40 protsendi asemel 50 protsenti kogu maailma naftast.

Kolmapäeval toimub Oranis OPECi ministrite kohtumine, millest võtavad osa ka Venemaa asepeaminister Igor Setšin ja energiaminister Sergei Šmatko. Tõenäoliselt tehakse kohtumisel avalikuks ka OPECi kava vähendada taaskord tootmist.

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev kinnitas eelmisel nädalal, et riik võib vähendada naftatootmist ja ei välistanud ka riigi liitumist OPECiga. Venemaa tulud nafta- ja gaasiekspordilt on viimastel kuudel märgatavalt vähenenud ja riik otsib võimalikke lahendusi olukorra parandamiseks. 

Juulis tõusis barreli hind rekordilise 147 dollarini ja on nüüdseks kukkunud ligikaudu kaks kolmandikku. Lõppeval nädalal liikus barreli hind maailmaturul 45-46 dollari läheduses.

1960. aastal loodud OPECi peamine eesmärk on hinnapoliitika läbi kaitsta liikmesriikide huve. Ühendusse kuuluvad Alžeeria, Angoola, Liibüa, Nigeeria, Iraan, Kuveit, Katar, Saudi-Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Venezuela ja Indoneesia.

OPEC kontrollib hinnanguliselt kahte kolmandikku kogu maailma naftavarudest ja toodab üle 40 protsendi maailma naftast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles