Sarkozy soovitas Türgil tunnistada armeenlaste massimõrv genotsiidiks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (vasakul) koos Armeenia kolleegi Serž Sargsjaniga.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy (vasakul) koos Armeenia kolleegi Serž Sargsjaniga. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy soovitas Türgil tunnistada 1915. aastal aset leidnud armeenlaste massimõrv genotsiidiks.

Sarkozy tegi avalduse eile Armeenias, vahendas Reuters. Samas ta rõhutas, et Prantsusmaa asi pole esitada teistele riikidele ähvardusi.

Kaukaasias kahepäevasel ringsõidul viibiv Sarkozy külastas koos Armeenia liidri Serž Sargsjaniga genotsiidi memoriaali ja muuseumi.

Prantsusmaa juht kutsus Türgit üles seisma oma ajalooga silmitsi. «Armeenia genotsiid on ajalooline tegelikkus. Kollektiivne eitamine on isegi hullem, kui individuaalne.»

Sadu tuhandeid armeenlasi, Armeenia väitel koguni 1,5 miljonit armeenlast, tapeti ära Ottomani impeeriumi ajal. Armeenlaste väitel oli tegemist türklaste sooritatud genotsiidiga. Türgi versiooni järgi hakkasid armeenlased koos venelastega võimu vastu mässama ning sellele järgnenud lahingutes ja Ottomani impeeriumi kokkuvarisemises hukkus sadu tuhandeid armeenlasi, samuti sai surma türklasi.

Euroopa Liidu liikmelisust taotleva Türgi jaoks on teema väga tundlik. Türgi ELi asjade minister Egeman Bagis soovitas Sarkozyl muretseda rohkem Prantsusmaa majanduse pärast, kui mängida ajaloolast Armeenia küsimusega, vahendas AFP.

Prantsusmaa on seisnud vastu Türgi liitumisele ELiga. Riigipea kommentaari sensitiivsel teemal vaadati Ankaras kui soovimatut sekkumist.

Täna külastas Sarkozy Aserbaidžaani ja Gruusiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles