USA ja Venemaa nõudsid Süüria presidendi lahkumist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Nii Ühendriigid kui ka Venemaa tegid avalduse, milles nõudsid Süüria presidendi Bashar al-Assadi tagasiastumist.

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev kutsus al-Assadit üles lubatud reforme ellu viima või tagasi astuma. Samas rõhutas Medvedev, et otsus tuleb langetada süüria rahval ja juhtkonnal, mitte NATO-l ega teatud Euroopa riikidel, vahendas BBC.

Teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogus Süüria resolutsioonile veto pannud Venemaa pole varem al-Assadi tagasiastumist nõudnud.

Venemaa välisministeeriumi allika kinnitusel saabub tuleval teisipäeval Moskvasse ka Süüria opositsiooni delegatsioon, mis kohtub mitteametlikult Vene diplomaatidega.

Ka Valge Maja nõudis al-Assadi tagasiastumist, lisades, et riigipea on Süüria juhtinud väga ohtlikule teele. Ka mõistis USA hukka kurdide liidri Meshaal Tamo tapmise ja tuntud Süüria opositsiooniaktivisti läbipeksmise.

«Ühendriigid mõistavad rangelt hukka rahumeelsete opositsiooni toetajate vastu suunatud vägivalla ning on solidaarsed julge süüria rahvaga, kes väärib universaalseid õigusi,» ütles Valge Maja esindaja Jay Carney.

Inimõigusorganisatsioonide andmetel on märtsis Süürias puhkenud rahutustes hukkunud üle 2900 inimese.

Võimude kinnitusel on protestijaid ja ka julgeolekujõude tulistanud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on viia riigis läbi riigipööre. Al-Assadi sõnul on riigipöördekatse taga välisriigid.

Süüria opositsioon nõuab Assadi tagasiastumist ning süüdistab võime tule avamises meeleavaldajate pihta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles