CIA: Vene rahvaarv väheneb võimude väidetust palju kiiremini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev mullu oma Gorki residentsis vastamas rahvaloendaja küsimustele.
Vene president Dmitri Medvedev mullu oma Gorki residentsis vastamas rahvaloendaja küsimustele. Foto: SCANPIX

CIA andmetel on Vene demograafilised näitajad märkimisväärselt viletsamas seisus, kui väidab Vene statistikaamet.

Tänavu juulis elas Venemaal CIA World Factbooki andmetel 138,7 miljonit inimest, samas kui Rosstati sõnul oli rahvaarv 4,2 miljoni võrra kõrgem, vahendas The Moscow News.

CIA ei avalikusta, kust nende numbrid pärinevad. On võimalik, et tegemist on anonüümsete Vene allikatega või kasutavad ameeriklased endi demograafilisi mudeleid. Ajalehe Nezavisimaja Gazeta teatel on siiski kindel, et Rosstati andmeid CIA ei usalda.

Samuti ilmneb Luure Keskagentuuri andmetest, et Vene rahvastik väheneb tegelikult 15 korda kiiremini, kui väidab Rosstat.

Ametliku statistika järgi on Venemaa rahvastiku vähenemine viimastel aastatel peaaegu seiskunud. 2010. aasta rahvaloenduse andmeid kasutades elas Venemaal selle aasta algul 142,9 miljonit inimest – teisisõnu vähenes rahvaarv aastaga vaid 48 300 võrra ehk 0,03 protsendi võrra.

USA prognoosi järgi vähenes Vene rahvaarv eelmisel aastal aga koguni 0,47 protsenti. Kui uskuda seda näitajat, on Venemaal üks maailma kiireimini vähenev rahvastik, asudes 222. kohal World Factbookis sisalduvast 230 riigist ja territooriumist.

Nezavisimaja Gazeta teatel on 140 miljoni piir muutunud Vene võimude jaoks psühholoogiliseks barjääriks – nad soovivad iga hinnaga vältida rahvaarvu kukkumist allapoole seda piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles