Tunne Kelam: EL valitsused peavad lõpetama salatsemise Iraani opositsiooni teemal

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Elmo Riig / Sakala

Prantsuse eesistumist kokkuvõtval arutelul Euroopa Parlamendis juhtis Tunne Kelam eesistujariigi tähelepanu Iraani demokraatliku opositsiooni küsimusele, mis on omandanud Euroopa Liidu seaduskorra austamise seisukohalt põhimõttelise tähtsuse.


Tunnustades Prantsuse eesistumist otsustuskindla juhtimise eest, ütles Eesti saadik, et otsustuskindlust on vaja ka Iraani sõjaka režiimi taotluste tõkestamisel, teatas pressinõunik.

«See on režiim, mis on ligi 30 aastat terroriseerinud omaenda rahvast ning mis kavakindlalt ekspordib terrorismi, kardetavasti peatselt ka massihävitusrelvi,» tõdes Kelam.

Iroonia peitub Kelami järgi selles, et Euroopa Liidu Nõukogu jätkab samal ajal Iraani ainsa tõsiseltvõetava opositsiooniliikumise hoidmist terrorismis kahtlustatavate organisatsioonide nimekirjas.

«See toimub olukorras, kus PMOI (Peoples' Mojaheddins of Iran) on seadnud eesmärgiks ilmaliku ning demokraatliku Iraani saavutamise rahumeelsete vahenditega,» meenutas kõneleja.

Kelam tõdes, et 4. detsembril kuulutas Euroopa Kohus kehtetuks ning õigustamatuks Euroopa Liidu Nõukogu juulikuise otsuse pikendada Iraani opositsiooniliikumise PMOI pidamist terrorismis kahtlustatavate organisatsioonide nimekirjas.

«Ma loodan Prantsuse eesistumise riigimehelikkusele respekteerimaks Euroopa õiguskorda ning vabastamaks demokraatliku opositsiooni käed, et saavutada ehtne muudatus Iraanis,» esitas Kelam üleskutse.

Kelami arvates on PMOI arvamine terrorismis kahtlustatavate organisatsioonide nimekirja osa mitteametlikust kokkuleppest, mis saavutati Euroopa Liidu ning Iraani režiimi vahel kuus aastat tagasi. Iraani diktaatorite peamine nõue on olnud opositsiooni tegevuse külmutamine välismaal - seda on käsitatud tingimusena poliitiliste läbirääkimiste jätkumisele Iraani tuumaprogrammi peatamiseks ning majandussuhete arendamiseks.

Kelami väitel on taas kord iroonia selles, et just PMOI paljastas oma laia kodumaise toetajaskonna abil mõned aastad tagasi Teherani klerikaalse diktatuuri salajase tuumarelvade ettevalmistamise programmi, millest Lääne salateenistused polnud teadlikud.

Eesti saadiku arvates on äärmiselt tähtis mitte üksnes Iraani demokraatliku arengu, vaid EL õiguskorra ja läbipaistvuse jaoks see, et liikmesriikide valitsused respekteeriksid EL kõrgeima kohtuorgani seisukohti.

Kelami väitel liikmesriikide valitsustel ülim aeg esitada küsimus, millised argumendid annavad alust neljandat korda trotsida Euroopa Kohtu otsuseid.

«Kui selliseid argumente peaks leiduma, tuleb need avalikustada. Vastasel korral muutuvad väited Iraani klerikaalse diktatuuri ohjeldamise katsetest silmakirjalikeks,» ütles Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles