Vene mereväe peastaap kolib Peterburi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene  mereväe tuumaristleja Pjots Veliki.
Vene mereväe tuumaristleja Pjots Veliki. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene mereväe peastaap kolib Peteburi, teatas teisipäeval kindralstaabi ülem, armeekindral Nikolai Makarov.


«Me kavatseme mereväe peastaabi üle viia Peterburi, tema ajaloolisele kohale,» ütles Makarov teisipäeval ajakirjanikele, põhjendades kolimist muu hulgas sellega, et Moskva on sõjaväestruktuuridest üleküllastunud, vahendas Interfax.

Kindral lisas, et Moskvast viiakse ära veel terve rida sõjaväe õppeasutusi ja staape.

Tema sõnul võimaldab sideseadmete arengutase sõjalise juhtimise organite asupaika hajutada.

«Peamine on luua kindel juhtimissüsteem,» osutas ta.
Mereväe peakorter on Peterburi kolimist juba alustanud, ning see peaks lõppema tuleva aasta teises kvartalis, ehkki osa juhtimisstruktuuridest töötab Moskvas 2009. aasta lõpuni.

Rühm Vene admirale ja kindraleid vastustab mereväe peastaabi kolimist põhjapealinna.

«Ideel kolida mereväe peastaap Moskvast Peterburi pole mitte üksnes terve mõistuse järgi mingit mõtet, vaid see toob kaasa ka mereväe lahinguvõime täieliku kaotuse,» kinnitasid kindralid-admiralid mõni kuu tagasi riigi juhtkonnale saadetud avalikus kirjas.

Kirja autorite arvestuste kohaselt kuluks peastaabi ümberkolimiseks 40-50 miljardit rubla, aga kogu kaitstud juhtimissüsteemi projekteerimine, loomine ja rajamine nõuab üle triljoni rubla.

Pöördumise allkirjastasid erinevatel aastatel mereväe komandörina, kindralstaabi ülemana, laevastikujuhtidena töötanud ohvitserid, muu hulgas Nõukogude Liidu laevastiku admiral Vladimir Tšernavin, admiralid Viktor Kravtšenko, Igor Kassatonov, Vjatšeslav Popov jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles