Cheney õigustas Iraagi sõda ja kaitses Guantánamot

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Dick Cheney.
USA asepresident Dick Cheney. Foto: AFP / Scanpix

Jaanuaris Ühendriikide asepresidendi ametist lahkuv Dick Cheney õigustas Iraagi sõda ja nimetas Guantánamos asuvat kinnipidamisasutust vajalikuks.


Oma esimeses teleintervjuus pärast novembrikuiseid presidendivalimisi kaitses Cheney jõuliselt vabariiklaste administratsiooni poliitikat ning ei andnud asu oma kriitikutele Ühendriikides ja mujal maailmas, kirjutas guardian.co.uk.

Oma kompromissitu poliitika pärast sõjapistrikuks kutsutud Cheney sõnul oli kuue aasta eest Iraaki tungimine õige otsus. Seda vaatamata asjaolule, et sõja ajendiks saanud massihävitusrelvi riigist ei leitud.

Cheney soovitas Ühendriikide 44. presidendiks valitud Barack Obama sügavalt järele mõelda, kas ebainimlike ülekuulamismeetodite poolest kurikuulsaks saanud Guantánamo kinnipidamisasutuse sulgemine on õige otsus.

«Ma ei tea maailmas ühtegi teist rahvust, kes oleks valmis selleks, mida meie oleme oleme teinud nende inimeste hüvanguks, kes on pühendunud vaenlased,» ütles Cheney, viidates terrorismivastases sõjas vangistatud isikutele. Ühtlasi õigustas ta ka kõiki vangidelt informatsiooni hankimiseks kasutatud meetodeid.

«See töötab. See on olnud edukas. Kõik on algusest peale olnud seaduslik,» kinnitas Cheney, kellele Texase osariigi eeluurimiskohus on esitanud süüdistuse seoses riigi eravanglates aset leidnud väärkohtlemistega.

Jaanuaris ametist lahkuv Cheney on olnud üks Ühendriikide ajaloo mõjukamaid asepresidente, sest on laiendanud märgatavalt oma põhiseadusega paika pandud volitusi.

67-aastase asepresidendi mõju vabariiklasest presidendile George W. Bushile on olnud niivõrd suur, et teda on hakatud nimetama Valge Maja mootoriks.

Viimase aja värvikaim ütlus pärineb aga Ühendriikide uueks riigisekretäriks valitud endise esileedi Hillary Clintoni suust, kes võrdles Cheneyt tuntud filmisarja Star Warsi negatiivse kangelase Darth Vaderiga.

Sellele vaatamata kiitis Cheney tulevase presidendi otsust valida riigisekretäri kohale just Clinton.

«Ta on tugev, ta on tark, ta töötab kõvasti ja ta võib olla just see, keda president Obama vajab,» ütles Cheney, kes kiitis Obamat ka selle eest, et viimane palus jätkata senisel kaitseministril Robert Gatesil.

Siiski on vabariiklaste administratsiooni viimased aastad olnud rasked ja presidendi toetusprotsent on langenud ajalooliselt madalale - Bushi toetab kõigest 29 protsenti ameeriklastest.

Cheney lahkumiseni on jäänud veidi üle ühe kuu, kuid tema sõnul pole ta veel valmis suurest poliitikast tagasi tõmbuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles