Eksperdid seadsid kahtluse alla Iraani osaluse Washingtoni terrorirünnaku plaanis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia suursaatkond Washingtonis
Saudi Araabia suursaatkond Washingtonis Foto: SCANPIX

Mitmed Lähis-Ida poliitikaeksperdid seadsid kahtluse alla Iraani väidetava osaluse USAsse Washingtoni plaanitud terrorirünnakus.

Asjatundjate sõnul ei sobi Iraani osalus kuidagi poliitilisse pilti ning tundub ebatõenäoline, kuna Iraan ei oleks sellest rünnakust mitte mingil viisil kasu saanud, edastab Helsingin Sanomat.

USA paljastas eile kahe Iraani päritolu mehe plaani Saudi Araabia suursaadiku Adel Al-Jubeiri tapmiseks Washingtonis.

Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadi pressiesindaja eitas kategooriliselt, et Iraanil oleks selle terroriplaaniga midagi pistmist.

USA võimude sõnul suhtusid nad alguses ka ise kahtlusega Iraani osalusse. Kuid USA luureametnikud said jälile Iraani tehtud telefonikõnedele, milles arutati terroriplaani üksikasju ning nad jälgisid Quds-armeeüksuste pangatoiminguid.

Qudsi üksused tegutsevad usujuht ajatolla Ali Khameini alluvuses.

USA poolt arreteeritud Mansour Arbabsiar tundis fotol ära Qudsi väeüksuse ohvitseri.

USA justiitsminister Eric Holder sõnas pressikonverentsil, et USA ei kinnita lõplikult, et Iraani juhtidel oleks terroriplaanis osalus või nad oleksid sellest teadlikud.

Tundmatuks jääda soovinud USA luureametniku sõnul on kindel, et selline terrorirünnaku plaan erineb Iraani tavapärasest poliitikast.

«Keegi plaanis rünnakuid Iraani võimude teadmata või siis on Iraan käiku laskunud täiesti uue taktika. Meil puuduvad selle kohta andmed,» lausus luureametnik.

CIA endise ohvitseri ja Iraani teemaliste raamatute autori Robert Baeri arvates on olukord Teheranis kas täiesti käest ära või mõni äärmusgrupeering püüab rahvusvahelist poliitikat mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles