Gruusia otsib võimalusi suhete taastamiseks Venemaaga

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia patriarh Ilia II eelmisel esmaspäeval Moskvas Lunastaja Kristuse katedraalis.
Gruusia patriarh Ilia II eelmisel esmaspäeval Moskvas Lunastaja Kristuse katedraalis. Foto: AP / Scanpix

Gruusia patriarhi Ilia II visiit Moskvasse vallandas Gruusias elava arutelu suhete taastamise üle Venemaaga. Selleteemalisi vihjeid tuleb viimasel ajal ka Moskvast.


Jutud kahe riigi vahel augustisõja järel katkenud sidemete taastamisest elavnesid kohe pärast Moskvas toimunud patriarh Aleksiuse matuseid, mille järel kohtus Gruusia kirikupea Ilia II Venemaa presidendi Dmit-ri Medvedeviga. Vene trükimeedia on serveerinud kohtumist Gruusia kirikupeaga kui Moskva hea tahte avaldust, süvenemata samas liigselt kahe pea vahel jutuks olnud teemadesse.



Seevastu Gruusia patriarh Ilia oli välispoliitiliseks missiooniks kujunenud kolleegi matustelt saabudes tunduvalt jutukam. Tema hinnangul andis kohtumine Medvedeviga positiivse tõuke, mida Gruusia võimudel tuleb nüüd dialoogi jätkamiseks arukalt tegutsedes ära kasutada.



Üksmeel Medvedeviga


«Tahan öelda, et Venemaa president toetab põgenike tagasipöördumist ja see on väga meeldiv märk; ta toetab ka piiride ja saatkondade taasavamist,» vahendab kirikupea sõnu portaal civil.ge. «Üksmeel oli pea kõikides küsimustes ning ma arvan, et meie võimud peaksid seda kohtumist ära kasutama ja jätkama sama kurssi. Usun, et see annab häid tulemusi.»



Samas kirjutas näiteks Kremli-meelne päevaleht Izvestija kolm päeva hiljem, et Medvedevi ja Ilia II 45-minutilise vestluse sisu pole teada.



Seevastu paljastas rohkelt detaile oma maa ajakirjanikele Gruusia president Mihhail Saakašvili pärast kohtumist Adžaaria talunikega Batumis. Tema sõnul oli neil patriarhiga vestlus ka enne tema ärasõitu Moskvasse, mille jooksul andnud Saakašvili Vene riigipeale edastamiseks Gruusia valitsuse sõnumi.



«Olen tänulik, et patriarh ütles talle kõik sõna-sõnalt edasi. Patriarh tegi selgeks, et ükski grusiin ei lepi kunagi oma riigi okupeerimisega, Gruusia maade hõivamisega,» teatas Saakašvili. «Olen patriarhile tänulik, et ta võttis selle diplomaatilise missiooni enda kanda – tegu oli ju sisuliselt rahvadiplomaatiaga.»



Samas suhtus Gruusia president patriarhi sõnumisse teatud reservatsiooniga. «Kui nad teevad üldisi avaldusi positiivsest suhtumisest sisepõgenike tagasipöördumise kohta, siis ma loodan, et nad mõtlevad just seda. Ma lihtsalt tahaksin kõigile meelde tuletada, et meie inimesed olid sunnitud oma kodudest lahkuma just selle sama Venemaa sõjaväe kaasabil.»



Suhetes Venemaaga ühtäkki riigi esidiplomaadiks tõusnud patriarhiga kohtus kohe ka Gruusia uus välisminister Grigol Vashadze. Välisminister jäi patriarhiga räägitu osas küll napisõnaliseks, kuid hindas Ilia II missiooni dialoogi taasalustamise katseks ning ei välistanud edasisi kõnelusi juba ametiisikute tasandil. Hiljutises intervjuus Kommersandile oli Vashadze keeldunud küsimust võimalikest kohtumistest Vene kolleegiga üldse kommenteerimast.



Samas on ka Vene meediasse ilmunud sõnumeid soovist suhteid taastada. Näiteks alustuseks taastades Moskva ja Thbilisi vahel lennuühenduse, mis sai enne augustisõda toimida vaid mõne kuu. Säärase initsiatiiviga on välja tulnud Kremli-meelset kodanikuühiskonda esindav organ Ühiskondlik Koda.



Ebaadekvaatne Saakašvili


Eile pidi sama organisatsiooni eestvõttel leidma aset «sensatsiooniline kohtumine» Venemaa, Gruusia, Abhaasia ja Lõuna-Osseetia ühiskondlike organisatsioonide esindajate vahel, kirjutas Izvestija.



Kõige selle taustal annab Kremli-meelne Vene meedia üsna üheselt mõista, et mingid suhted Vene riigijuhtide ja Saakašvili vahel pole mõeldavad. Saakašvilit eranditult ebaadekvaatse kujuna esitleva Izvestija teatel oli näiteks Vene vägede naasmine Perevi külasse seotud Gruusia presidendi väidetavate väljaütlemistega Gruusia võidu kohta Venemaa üle.



Alternatiivina esitleb Vene päevaleht üha selgemalt Gruusia parlamendi eksspiikrit Nino Burdžanadzet, kelle tasakaalukad väljaütlemised leiavad suuremat kõlapinda kui ükskõik millise Gruusia opositsionääri sõnad eales varem.



«Vene väed jätsid Perevi, kuid pärast neid avaldusi ma ei imesta nende tagasituleku üle,» märkis Burdžanadze. «Võime sattuda palju hullemasse olukorda, kui hakkame taas rääkima oma võidust venelaste üle, nende põlvili surumisest ja hävitamisest. Hoiatan, et võimude rumalad väljaütlemised võivad tirida meid uutesse hädadesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles