Türgi peaminister pahandas armeenlaste ees vabandamise peale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istanbuli kohtuhoone ees oktoobris Hrant Dinki tapjate üle peetava protsessi ajal toimunud miiting.
Istanbuli kohtuhoone ees oktoobris Hrant Dinki tapjate üle peetava protsessi ajal toimunud miiting. Foto: AFP / Scanpix

Türgi peaminister kritiseeris internetis algatatud petitsiooni, milles palutakse vabandust armeenlastele 1915. aastal põhjustatud «suure katastroofi» pärast, ehkki sõna genotsiid selles ei mainita.


Paarisaja türgi akadeemiku ja ajalehekolumnisti lühike kiri riputati veebi üles sel nädalal, vahendas

BBC News

. Intellektuaalid tahavad enda sõnul petitsiooniga ametlikule eitamisele vastu astuda ja tekitada juhtunu diskussiooni selle üle, mis tegelikult juhtus.

«Minu südametunnistus ei saa leppida ignorantsuse ja eitamisega suurest katastroofist, millele allutati Osmani armeenlased 1915. aastal. Ma tõrjun selle ebaõigluse ja jagan omalt poolt oma armeenia vendade tundeid ja valu - ja ma vabandan nende ees,» ütleb lühike tekst internetis.

Türgi valitsusjuht Recep Tayyip Erdoğan aga pidas «põhjendamatuks vabandada, kui põhjust ei ole». Tema hinnangul tekitab petitsioon vaid pahandust ning on «irratsionaalne» ja «väär». Petitsiooni mõistsid hukka ka mitukümmend endist suursaadikut, kes nimetasid seda reeturlikuks aktiks.

Esimese maailmasõja päevil hukkusid tollases Osmani impeeriumis türklaste käe läbi sajad tuhanded armeenlased, ent Ankara keeldub tänini tunnistamast, et see oli genotsiid, ehkki sellisel arvamusel on paljud rahvusvahelised ajaloolased.

Türgi valitsus eitab seda, väites hoopis, et hukkunud olid vaid sõjakaose ohvrid ning nende hulgas surid ka paljud süütud islamiusulised türklased. See teema tekitab palju vastuolusid kogu ühiskonnas.

Eelmisel aastal tapsid äärmuslased türgi-armeenia päritolu kolumnisti Hrant Dinki, kes avalikult nimetas 1915. aasta sündmusi genotsiidiks. Ta oli varem kohtus süüdi mõistetud «türkluse solvamises».

Nobeli preemiaga auhinnatud türgi kirjanik Orhan Pamuk on samuti genotsiidist rääkimise eest kohtulikult karistatud. Tema ütles, et miljon armeenlast tapeti «neil maadel» ja keegi ei julge sellest rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles