Venemaa toetab uue kanali rajamist Nicaraguasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Nicaragua riigipea Daniel Ortega täna Moskvas.
Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Nicaragua riigipea Daniel Ortega täna Moskvas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev kinnitas Nicaragua riigipeale Daniel Ortegale, et Venemaa toetab uue Atlandi ja Vaikset ookeani ühendava kanali rajamist just Nicaraguasse.


Medvedevi sõnul arutasid nad täna Moskvas toimunud kohtumisel Ortegaga «kahe ookeani vahelise kanali rajamise» ideed, millest on huvitatud ka Venemaa, vahendas AFP.

«Meie Nicaragua partnerid on avaldanud huvi kaasata sellesse projekti arendustöösse ka Venemaa,» lisas Medvedev, kelle sõnul aitaks uus kanal kindlustada Kariibi mere piirkonna, Ladina-Ameerika ja seeläbi kogu maailma stabiilsust.

Üle 20 aasta taaskord Moskvat külastanud marksist Ortega nimetas tänast kohtumist «ajalooliseks visiidiks» ja lubas Venemaaga teha laiaulatuslikku koostööd ka sõjalis-tehnilises valdkonnas, vahendas Interfax

Idee rajada Kesk-Ameerika maakitsusele uus kanal, pole midagi uut, sest 1914. aastal laevadele avatud Panama kanal on jäänud üha kasvava liikluse tõttu kitsaks.

Tegelikult planeeris USA 19. sajandil rajada kanali Panama asemel just Nicaraguasse, kuid majanduslike probleemide tõttu viidi projekt hiljem üle Panamasse.

Esialgsete plaanide kohaselt kulgeks rajatav veetee Vaiksest ookeanist Nicaragua lõunaosas asuvasse Cocibolca järve ja sealt edasi läbi džungli lookleva Escondido jõe Bluefieldsi sadamalinna juures Kariibi merre.

Projekti maksumus oleks esialgsete arvutuste kohaselt umbes 20 miljardit dollarit.

Eelmisel nädalal kohtus Venemaa asepeaminister Igor Setšin Nicaragua pealinnas Managuas sealsete ametnikega, kellega arutati samuti uue kanali rajamise võimalusi.

Nicaragua vasakpoolsel valitsusel on Venemaaga sõbralikud suhted ja seni on Nicaragua olnud ainus välisriik, mis on kahe Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasia ja Lõuna-Osseetia sõltumatust ametlikult tunnustanud. Nicaragua president ja endine marksistlik mässuline Ortega tunnustas mässulisi vabariike sõltumatute riikidena juba 5. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles