Rogozin: ühine raketitõrjesüsteem võiks kaitsta ka asteroidide eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin Foto: SCANPIX

Venemaa esindaja NATO juures Dmitri Rogozini idee järgi võiks koos NATO ja Ameerika Ühendriikidega moodustada ühtse raketitõrjesüsteemi, mis ei kaitse mitte üksnes rakettide, vaid ka asteroidide eest.

Rogozini ettepaneku avalikustas ajaleht Kommersant, viidates nimetule allikale diplomaatilises ringkonnas.

USA arvatavalt järgmine suursaadik Venemaal Michael McFaul teatas 12. oktoobril, et USA ja Venemaa läbirääkimised raketitõrjesüsteemi üle põrkusid kokku ületamatute vastuoludega.

Washington pole valmis andma juriidilist garantiid sellele, et raketikilbi osi ei suunata Vene tuumajõududele.

Venemaa üritab läbirääkimisi siiski tupikust välja viia. Kommersandi andmetel arutatakse Moskvas uut initsiatiivi, mille koodnimetus on «Maa strateegiline kaitsmine». Idee näeb ette ühise raketitõrjesüsteemi moodustamist USA ja NATOga ning see kaitseks planeeti lisaks rakettidele ka asteroidide ning muu kosmosest tuleva ohu eest.

Väljaande allikate sõnul tahtsid projekti autorid viia planeedi uue kosmosekaitse süsteemi ÜRO kontrolli alla. Publikatsioonis rõhutatakse, et tegelikkuses oleneb süsteem Moskvast, kuna Venemaa omab ÜRO Julgeolekunõukogus vetoõigust.

Kommersandi andmetel on president Dmitri Medvedev kontseptsiooniga tutvunud ja selle vastu huvi väljendatud. Riigipea andis dokumendid Rogozinile ja oma välispoliitikanõunikule Sergei Prihodkole, et nad projektiga edasi tegeleksid.

Sellest, et Venemaa valmistab ette raketikilbiga seotud uute ettepanekute paketti, kinnitasid Kommersandile mitu diplomaatilist allikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles