Breivik taganes väidetest oma nn manifestis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud Oslo lähedal Utøya saarel, kus juulis leidis aset õõvastav massimõrv.
Ajakirjanikud Oslo lähedal Utøya saarel, kus juulis leidis aset õõvastav massimõrv. Foto: SCANPIX

Norras massitapmise korraldanud Anders Behring Breivik taganes oma nn manifestis avaldatud väidetest, kirjutas ajaleht Verdens Gang.

Breivik viibis järjekordsel ülekuulamisel eile. Ta väitis, et ei plaaninud veretööd üheksa aastat ette. Kaitsja Geir Lippestadi sõnul oli mehe ideoloogiline mõttemaailm aga juba aastaid tagasi selline nagu praegu, vahendas Helsingin Sanomat Online.

Breivik lükkas ülekuulamisel tagasi väited moslemivihast, kuigi oma kirjutises väljendab ta hirmu Euroopa islamiseerimise üle. Küll aga tunnistas ta, et vihkab Norra Tööparteid.

Advokaat Lippestadi sõnul tahtis Breivik esmalt mõjutada eluolu oma kirjutistega, kuid mingil hetkel hakkas uskuma, et see pole võimalik.

22. juulil Oslos ja Utøya saarel aset leidnud terroriaktides hukku kokku 77 inimest. Breivik on veretöö korraldamise võtnud omaks, kuid eeluurimine on pooleli ja kohtusse pole tapatöö materjalid seega veel jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles