Bush lahkub Putinist sõbrana

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush kõnelemas Ameerika Ettevõtlusinstituudi mõttekojas Washingtonis.
USA president George W. Bush kõnelemas Ameerika Ettevõtlusinstituudi mõttekojas Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

USA ametistlahkuv president George W. Bush tunnistas eile, et tema jätab Valge Maja maha sõbralikes suhetes Venemaa peaministri Vladimir Putiniga, ent ennustas edaspidiseks siiski palju pingeid kahe riigi vahel.


«Ma ütleks, et meie suhe on endiselt sõbralik, kuigi ma ei ole teda palju näinud, sest seal on uus president,» ütles Bush konservatiivses mõttekojas peetud kõnes Putini kohta, vahendas AFP. «Mul ei ole tõesti olnud palju võimalust õppida tundma president Medvedevit,» lisas ta.

Bush kohtus viimati oma pikaaegse vastaspartneriga augustis Pekingi olümpiamängude ajal, kui Venemaa oli just alustanud sõda Gruusia vastu. Pealtnägijate sõnul puhkes meeste vahel tuline sõnelus, mille käigus Bush olevat nimetanud Venemaa aktsioone lubamatuks.

2001. aastast alates on ametistlahkuvat ameeriklaste liidrit kummitanud ka nende esimene kohtumine, mille järel ta oli öelnud ajakirjanikele, et nägi oma vene kolleegi silmades hinge ja leidis temas mehe, keda saab usaldada. Sealtpeale on riigipeade omavahelised suhted olnud märksa keerulisemad ning praegu on kaks suurriiki Gruusia sõja tõttu sügavaimas vastasseisus pärast Külma sõja lõppu.

Putini raudse rusikapoliitika kõrval on vastuolusid suurriikide vahel tekitanud ka Bushi plaanid laiendada USA raketitõrjesüsteemi Euroopas kunagise idabloki aladele ning NATO laiendamist lagunenud Nõukogude Liidu piiridesse, milles Moskva näeb oma huvide ja rahvusliku julgeoleku ohustamist.

«Mõistagi on meil suured erimeelsused Gruusia osas,» tunnistas Bush ka eilsel esinemisel Washingtoni mõttekojas, kuid ta lisas siiski, et mõlemad riigid vaatavad üksteisele silma, kui küsimuseks on tuumarelva leviku piiramine maailmas või islamivabariigi Iraani takistamine tuumarelva hankimisel.

«Minu jutu mõte on see, et meil on ühised huvid ja saab olema ka palju pingeid,» lisas president Bush.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles