Liibüa vahevalitsuse väed teatasid Sirte vallutamisest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahevalitsuse võitleja soomustatud buldooseril Liibüas Sirtes.
Vahevalitsuse võitleja soomustatud buldooseril Liibüas Sirtes. Foto: SCANPIX

Liibüa vahevalitsuse väed vallutasid eksdiktaatori Muammar Gaddafi kodulinna Sirte, mis oli Gaddafi-pooldajate viimaseks kantsiks.

«Sirte on vabastatud. Linnas pole enam Gaddafi vägesid. Otsime nüüd võitlejaid, kes püüavad põgeneda,» rääkis linnas idarinnet juhtinud kolonel Yunus Al Abdali Reutersile.

Vahevalitsuse sõdurid tõmbasid Sirte keskel võidu märgiks masti oma lipu.

Ka üks teine komandör kinnitas linna vallutamist ja lisas, et mõned võitlejad on törtsutanud autosignaalidega ja karjunud üksteisele «õnnitlusi».

Linna vallutamine tähendab seda, et rahvuslik üleminekunõukogu (NTC) saab alustada uue demokraatliku süsteemi moodustamist, mida on lükatud edasi seni, kuni viimasedki Gaddafile ustavad linnad on võetud oma kontrolli alla.

Lahingud linna vallutamiseks on toonud kaasa humanitaarkriisi, tuhandes elanikud on sealt põgenenud.

NTC võitlejad rääkisid, et umbes 40st sõidukist koosnenud kolonn murdis end linnast välja ja võttis suuna läände.

«Gaddafi inimesed põrutasid läände, kuid revolutsionäärid piirasid nad ümber ja õiendasid nendega arved,» jutustas vahevalitsuse sõdurite hulka kuuluv Abdul Salam Mohammad.

Muammar Gaddafi asukoht pole selge, kuid oletatavasti varjab ta ennast Liibüas Sahhara kõrbes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles