Hiinlased asuvad samuti piraate jahtima

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina välisministeerium teatel saadav rahvavabariik oma sõjalaevad Somaalia lähedastesse vetesse, et asuda võitlusse seal tegutsevate piraatidega.

USA Vaikse ookeani laevastiku admirali Timothy Keatingi sõnul mõjub Hiina võimude vastav otsus positiivselt ka kahe riigi vahelisele sõjalisele koostööle, vahendas AFP.

Hiina valitsus katkestas sõjalised kontaktid Ühendriikidega tänavu oktoobris, sest USA müüs Taiwanile 6,5 miljardi dollari väärtuses relvastust.

Washington sõlmis diplomaatilised suhted Hiina Rahvavabariigiga 1979. a, olles eelnevalt katkestanud need 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Hiina Vabariigiga Taiwanil.

Sellest ajast järgib USA formaalselt «ühe Hiina» poliitikat, kuid teeb tihedat «mitteametlikku» poliitilist ja kaitsealast koostööd Taiwaniga.

Hiina peab Taiwanit oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki. Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles