NATO otsustab täna Liibüa-operatsiooni edasise saatuse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa vahevalitsuse pooldajate rõõmupidu Sirtes pärast uudiseid eksdiktaatori Muammar Gaddafi surmast.
Liibüa vahevalitsuse pooldajate rõõmupidu Sirtes pärast uudiseid eksdiktaatori Muammar Gaddafi surmast. Foto: SCANPIX

Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) otsustab täna koos Liibüa vahevalitsusega missiooni edasise saatuse.

NATO lennukid on korraldanud Liibüas õhurünnakuid seitse kuud, vahendas AP.

Alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen ütles eile õhtul, et pärast samal päeval aset leidnud sündmusi on operatsiooni lõpp siirdunud oluliselt lähemale.

Diplomaatiliste allikate teatel langetatakse täna otsus millal ja kuidas operatsioonile punkt pannakse. Nimetuks jääda soovinud allika sõnul võib lõpetamisotsus tulla lähipäevadel, kui NATO juhtkond kinnitab, et operatsiooni jätkamiseks puudub vajadus.

Muammar Gaddafi, kes hoidis Liibüat oma raudses haardes 42 aastat, sai eile surma. Esialgu teatati, et eksdiktaator hukkus NATO õhurünnakus saadud vigastuse tõttu.

Riigi peaminister Mahmoud Jibril kinnitas aga hilisõhtul, et kohtumeditsiini ekspertide uuringu järgi suri Gaddafi peahaava tõttu. Ministri selgituse järgi sai ta surma jäädes vahevalitsuse vägedes ja oma poolehoidjate risttule alla.

Ka uudistekanali Al-Jazeera pildimaterjali järgi oli Gaddafi elus, kui vahevalitsuse sõdurid ta Sirtes kinni võtsid.

Viimaste andmete järgi viibis Gaddafi kodulinnas Sirtes, kui teda toetavad väeüksused kaotasid eile kontrolli linna üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles