Somaalia mässulised tõid taas laibad tänavatele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1993. aasta oktoobris rahvusvaheliste uudistekanalite vahendusel kogu maailma šokeerinud pildid sellest, kuidas Muqdisho lahingus langenud USA sõdurite surnukehi lohistati mööda Somaalia pealinna tänavaid, on saanud musta järje.


Al Qaedaga seotud Al Shabaabi mässulised tõid eile välja kümneid surnukehi. Valitsusvastaste enda väitel oli tegu Burundist pärit Aafrika Liidu rahuvalvajatega ja nad näitasid kokku rohkem kui 70 laipa.

Kui Al Shabaabi väited paika peavad, võivad piltidele jõudnud surnukehad olla võigas tunnistus Aafrika Liidu (ALi) kõige suuremast kaotusest kogu neli aastat kestnud sõjas, mille vältel nad on püüdnud kaitsta Muqdisho nõrka keskvalitsust.

«Me tapsime täna üle 70 vaenlase sõduri. Me oleme neile tekitanud neile suuri kaotusi ja nüüd saate te näha nende surnukehi,» kuulutas Shabaabi pressiesindaja tolmus lebavate laipade kõrval ajakirjanikele.

Sündmuspaigalt saabunud piltidel on näha pikka – vähemalt 20 surnukehast koosnevat – jada sõdurivormis laipadest. Neid ümbritseb suur rahvahulk, kellest enamik on näod katnud.

Kohalviibijate teatel näidati laipu Shabaabi kontrolli all olevas Alamada piirkonnas, umbes 18 kilomeetri kaugusel pealinnast. Vaatepilti näinud kinnitasid, et tapetud polnud kindlasti somaallased. «See on kõige suurem hulk lahingus tapetud sõdureid, mida ma olen näinud, ma lugesin kokku 63 Burundi sõdurit, kõik surnud, Shabaab tõi nad veokitel Alamadasse,» rääkis Hasan Yunusi nimeline pealtnägija AFP-le.

Tapetuid vaatamas käinud Shamso Abdulkadir rääkis samale uudistevõrgule, et tema luges kokku vähemalt 70 surnut, kellest suuremat osa oli tulistatud pähe ja õlgadesse. «Kohalikud tulid surnukehi vaatama pärast seda, kui need avalikult välja pandi, ning hiljem lohistas rahvas neid ringi,» jutustas ta.

Aafrika Liidu pressiesindaja kolonelleitnant Paddy Ankunda sõnul Shabaab aga valetab. AL kaotas surnukehade väljanäitusele eelnenud lahingus kümme sõdurit ja veel kaks jäi teadmata kadunuks. Ankunda oletas et võidu näitamiseks riietas Shabaab oma surnud vormidesse.

BBC Ida-Aafrika korrespondent Will Ross aga kommenteeris Ankunda väiteid sedastusega, et suurte kaotuste tunnistamisega on ALil on probleeme varemgi.

AMISOMi missiooni raames Somaalias teenivad sõdurid üritavad praegu Shabaabi võitlejaid välja suruda viimastest nende kontrolli alla jäänud Muqdisho piirkondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles