Leedus mõisteti vangi iiri terrorist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Campbell ja tema advokaat Ingrida Botyrienė täna kohtus.
Michael Campbell ja tema advokaat Ingrida Botyrienė täna kohtus. Foto: SCANPIX

Vilniuses mõisteti täna 12 aastaks vangi iirlane Michael Campbell. Leedu kohus leidis, et nende riigis 2008. aasta jaanuaris vahistatud 39-aastane Campbell on süüdi katses hankida terroriorganisatsioonile Tõeline IRA (RIRA) relvi ja lõhkeainet.


Luureteenistuse MI5 agendiks värvatud salasuitsuärimehe vahendusel üritas Campbell soetada Leedust automaate, lõhkeainet, granaadiheitjaid, käsigranaate, detonaatoreid ja muid relvastust. Arvates, et ta räägib relvaärimehega, tunnistas Campbell, et ostab seda kraami brittide tapmiseks.

Briti ajalehe The Daily Mirror kohaselt suutsid MI5 agendid Campbelli tabamisega nurjata RIRA plaani alustada laiaulatuslikku terrorikampaaniat Suurbritannias.

Samas pole RIRA protsess Leedus veel lõplikult läbi. Campbelli advokaat Ingrida Botyrienė lubas eilse otsuse edasi kaevata.

Leedu prokuratuur aga taotleb seoses sama juhtumiga ka Brendan McGuigani ja Michael Campbelli vanema venna Liam Campbelli väljaandmist. Viimane viibib juba 2009. aastast vahi all Põhja-Iirimaal ja peaks tuleval kuul kohtu ette astuma seoses1998. aastal 29 inimest, nende seas kaksikuid oodanud raseda naise tapnud Omagh’ pommiplahvatusega.

Tõeline Iiri Vabariiklik Armee
• Óglaigh na hÉireann (e.k Iirimaa Vabatahtlikud) on Põhja-Iirimaa Iiri Vabariigiga ühendamise eest võitlev terroriorganisatsioon, mis tekkis 1997. aastal PIRA (Provisional Irish Republican Army) sellest tiivast, mis ei soovinud rahuprotsessiga liituda.
• Oma rahvaliku nime RIRA ehk Tõeline IRA sai see organisatsioon sellest, kui nad püstitasid Armagh’ maakonnas ebaseadusliku teetõkke ja tutvustasid end tõkke juurde sõitnud autojuhtidele sõnadega: «Me oleme IRAst. Tõelisest IRAst.»
• Nende esimene rünnakukatse leidis aset 1998. aasta 7. jaanuaril Banbridge’is, kuid lõppes edutult, sest julgeolekutöötajatel õnnestus autopomm enne plahvatust kahjutuks teha.
• Nende ohvriterohkeim rünnak leidis aset 1998. aasta 15. augustil Omagh’s, kui RIRA pandud autopomm tappis 29 ja vigastas üle 220 inimese.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles