ERR: Otto Jastrow ennustab Liibüasse sisevõitlust ja islamistide esiletõusu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa üleminekuvalitsuse võitlejad möödunud teisipäeval Bani Walidi linnas.
Liibüa üleminekuvalitsuse võitlejad möödunud teisipäeval Bani Walidi linnas. Foto: SCANPIX

Kuigi Liibüa revolutsioonis kuulutatakse uue etapi algust, ei näe Tallinnas töötav araabia keele professor Otto Jastrow põhjust eufooriaks, vaid ennustab ägedat sisevõitlust ja islamistide esiletõusu, millele on lääs ise kaasa aidanud.

Ta ennustab, et nüüd algab sisevõitlus eri grupeeringute vahel, kes ülestõusus osalesid, ühine eesmärk Gaddafi kukutada on saavutatud, diktaator oli see, kes neid ühendas ja diktaatorit enam pole, võib puhkeda äge võitlus, vahendas ERR Uudised «Aktuaalne kaamera. Nädalat».

«Islamistide keskus asus Benghazis Liibüa idaosas, sealt sai ka ülestõus alguse ja islamistid võtsid algusest peale võitlusest osa. Nad hoidusid tahaplaanile ja lasid lääne hariduse ja ideedega inimesed etteotsa, et läänest toetust saada, aga need olid vaid käilakujud ning kaovad kiiresti, mina olen kindel, et islamistid haaravad võimu,» sõnas Jastrow.

Islamil on tema sõnul tendents radikaliseeruda, ta toob näiteks Hamasi Gaza tsoonis, kus on keelatud näiteks pulmapidusid korraldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles